Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kdybych kontaktoval příbuzné v Sýrii, mohl bych jim způsobit problém, říká Al Sulaiman

V noci na sobotu podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder v Sýrii. Nálety byly odpovědí na údajný chemický útok, který podle těchto tří zemí syrská armáda podnikla 7. dubna na město Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku a který si podle záchranářů na místě vyžádal přes 40 lidských životů. Jak konflikt vnímají Syřané žijící v Česku? Na to jsme se zeptali fotografa Ibrahima Al Sulaimana, který v Liberci žije už mnoho let. V Sýrii ale zůstává stále část jeho rodiny.

„Jsem s nimi v nepřímém kontaktu. Část rodiny je totiž pod režimem Asada a kontakt se mnou by jim mohl způsobit problémy,“ říká Ibrahim Al Sulaiman. Kontroly, které obyvatelé v ulicích některých měst zažívají, jsou podle něho pro Čechy nepředstavitelné. „Povím vám příklad za všechny. V ulicích města jsou kontrolní stanoviště po pár stovkách metrů, kde po vás vojáci mohou chtít ukázat třeba zprávy na Facebooku,“ shrnul.

Obdobnou situaci zažil také jeho syrský kolega, který se rovněž živí focením. „Stalo se mu něco podobného v Damašku, kde dochází k přejmenovávání ulic tak, aby to vyhovovalo Íráncům. Vzal si proto fotoaparát a vyrazil do ulic fotit. Zahlédli ho ale íránští vojáci, kteří mu vzali foťák a to, co se jim nezdálo, vymazali. Neprotestoval, nechtěl přidělat komplikace své rodině,“ popsal Al Sulaiman.

Události posledních dní

Světovými médii ale v současnosti hýbe chemický útok, ke kterému došlo začátkem měsíce. Damašek a jeho spojenec Rusko obvinění z použití chemických zbraní odmítají a operaci označily za akt agrese vůči suverénnímu státu. Spojenecké bombardování si nevyžádalo žádné oběti ani mezi civilisty ani mezi příslušníky syrských ozbrojených sil, poškodilo však některá civilní i vojenská zařízení. Liberecký fotograf nepředpokládá, že by sobotní odvetný útok vyvolal větší boje. „Myslím, že to nebude mít větší pokračování. Je to oblbnutí lidí na světě. Nejen v jejich zemi,“ říká.

Facebook jako zdroj informací

A právě obchodování s lidským strachem podle něho není fenoménem dnešní doby nejen v tuzemsku, ale také v jeho rodné Sýrii. „Je složité rozeznat, co je objektivní informace a co ne. Navíc Syřané jsou zvyklí na to, že se v médiích lže. Ještě před konfliktem lidi téměř nekoukali na zprávy, zajímaly je seriály. Teď je pro ně cestou k informacím například Facebook, kde se ale kvůli postihům zdržují komentářů,“ doplnil Al Sulaiman.

A další příklad za všechny. „Jednou mi na Facebooku napsal Syřan, co studoval v Plzni. Zeptal se mě, proč jsem nepřijal přátelství od jeho kamarádů. Vysvětlil jsem mu, že je neznám. Až potom mi řekl, že o přátelství požádali, aby mohli sledovat informace týkající se dění v Sýrii, co dávám na svůj profil,“ uzavřel.

Autoři

Štítky Liberec, Sýrie, Ibrahim Al Sulaiman, Česko, Damašek, rodina, USA, Francie, Velká Británie, Facebook, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdybych kontaktoval příbuzné v Sýrii, mohl bych jim způsobit problém, říká Al Sulaiman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.