Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcká teplárna hodnotí končící topnou sezonu jako průměrnou

Teplárna České Budějovice prodala v končící topné sezoně, která začala loni v září, o 1,8 procenta tepelné energie méně než v té předchozí. Za letošní první čtvrtletí čeká městský podnik tržby meziročně vyšší o 1,5 procenta. Teplárny v Táboře a Strakonicích zatím nemají data o topné sezoně zpracovaná.

Českobudějovická teplárna dodává teplo a teplou vodu do více než 28 300 bytů ve městě. „Přestože se zdá, že letošní zima od ledna do března byla velmi chladná, lze ji hodnotit jako průměrnou. Meziroční pokles ovlivnil hlavně teplejší podzim roku 2017 než bylo v tomtéž období roku 2016. Nejvíce tepla se v letošním roce vyrobilo během mrazivého počasí na přelomu února a března, kdy produkce vzrostla na 290 tun páry za hodinu," řekl místopředseda představenstva Tomáš Kollarczyk.

Podnikatelský plán českobudějovické teplárny letos počítá s tržbami a ziskem podobným jako loni, kdy tržby z prodeje výrobků a služeb byly 773,4 milionu korun a zisk po zdanění 44,2 milionu korun. Loni firma prodala 1611,6 terajoulů tepelné energie, meziročně o 2,5 procenta víc, hlavně díky tomu, že průmyslové podniky odebíraly více páry.

„I když letošní topná sezona ještě neskončila, proběhla bez větších provozních problémů. Pokud jde o výrobu tepelné energie, nejspíš ji budeme podle venkovních průměrných teplot hodnotit jako průměrnou. Klíčové ale je, že zákazníci si cení výhod centrálního tepla včetně stabilních cen a jejich počet stále roste,“ uvedl Kollarczyk.

Letos platí domácnosti za gigajoule 595,60 korun, cena meziročně stoupla o 0,74 procenta. Podle Kollarczyka se musí teplárna vyrovnat s rostoucí cenou emisních povolenek, atakuje hranici čtrnácti eur (asi 354 korun) za kus. Cena je mnohem vyšší, než byl růstový předpoklad při tvorbě plánu letošního hospodaření.

Teplárna České Budějovice letos a příští rok rozšíří síť horkovodů o šest kilometrů na 30 kilometrů. Investuje do toho 300 milionů Kč. Sníží tím náklady na palivo i emise. Teplárna zaměstnává 242 lidí. Její distribuční síť měří 165 kilometrů, z nichž je 97 kilometrů parovodů, 23 kilometrů horkovodů a 44 kilometrů teplovodů.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky společnost, teplárna, topná sezona, České Budějovice, teplo, Tábor, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká teplárna hodnotí končící topnou sezonu jako průměrnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.