Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ostří hoši s křídly

Původně jsme chtěli v dnešním díle představit největší protiatomový kryt ve městě, který se nachází pod Základní školou Máj II. Protože se ale jedná o tajné/netajné informace, musíme vyčkat, zda dostaneme oficiální povolení kryt navštívit, a co víc, i v něm fotografovat. Protože povolení nedorazilo včas, zaměříme se v dnešním díle na jinou zajímavost – na ptáky.

Obvykle máme ptáky rádi, někdy nám ale přinášejí problémy. Musíme proto jejich stavy regulovat. Typickým příkladem je budějovické letiště. To muselo dovézt více než dvacítku dravců, aby stovky racků, špačků a holubů byly odehnány z dosahu startujících a přistávajících letadel. Nová letadla jsou sice testována trochu morbidním takzvaným chicken gun testem, kdy jsou do roztočených rotorů proudových letadel házena mrtvá kuřata a testuje se, zda turbína odolá.

Protože však test je test a reálně je lepší nic neponechat náhodě, tři sokolníci na budějovickém letišti se starají o to, aby se v jeho okolí vyskytovalo co nejméně ptáků. Svoje svěřence mají rozděleny do tří skupin – na orly, sokoly a káňata. Nejvíce se využívají sokoli, kterým se říká dravci vysokého letu, protože se pohybují ve výšce 300 až 500 metrů a jsou tedy pro ostatní ptáky dobře viditelní. Dravce nelze ale jenom vypustit, aby se proletěli. Holubi, racci a špačci musí mít pocit, že jsou cílem útoku. Proto je dobře, když se občas lov podaří.

Podívejte se na Milanovy fotky z budějovického letiště, jaké krásné kousky mají naši sokolníci k dispozici.

Většinou v našem seriálu píšeme o budějovických zajímavostech. Dovolte, abych udělal malý krok stranou. Sokolnictví má v našich zemích dlouhou tradici. Jeho prvopočátky jsou doloženy již v období Velkomoravské říše. O vysoké kvalitě našeho sokolnictví svědčí i to, že český zvěrolékař Martin Ptáček se stará o zdravotní stav dravců saudskoarabského prezidenta šejka Chalífy bin Saída Ál Nahjána. Prezident má více než devadesát párů dravců a často s nimi létá lovit do Kazachtánu nebo Pakistánu. Zpět ale do našeho města.

Druhý příklad, kdy ptáci znepříjemňují život našim obyvatelům, je z Domu pro seniory Hvízdal ve Čtyřech Dvorech. Konkrétně se jedná o přemnožené holuby, kteří se vyskytují v okolí suchovrbenských rybníků. V domě pro seniory, který má šest pater, likvidují zaměstnanci v době hnízdění na balkonech i deset nových hnízd denně. Protože to je boj s větrnými mlýny, zkusili využívat hlukový odpuzovač, který imitoval hlasy dravců.

Zvuky, které odpuzovač vydával, byly natolik strašidelné, že se lekal jak personál domova seniorů i klienti. Navíc byl účinný jen chvilku, protože si ptáci na imitace hlasů velmi rychle zvykli. Takže odpuzovač skončil ve skladu a nám nezbývá nic jiného, než holuby likvidovat čas od času klasicky to je střelbou. Nebo, že by se ředitelka domova pro seniory stala sokolnicí?

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky společnost, pero, objektiv, Binder, Maršík, dravci, České Budějovice, ptáci, Milan Binder, letiště, Pákistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ostří hoši s křídly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.