Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

​V Temelíně se uskutečnilo první letošní cvičení. Okolí se nedotklo

Hned dvě události musely během cvičení řešit havarijní štáb a zasahující skupiny v Jaderné elektrárně Temelín. Do prvního letošního cvičení se zapojilo sedm desítek odborníků. Okolí se cvičení nedotklo. Pro letošní rok má elektrárna naplánováno hned devět cvičení.

Reakci na fiktivní poruchu v jaderné části a následně i fiktivní požár v nejaderné části procvičovali odborníci v Jaderné elektrárně Temelín v úterý 10. dubna. „Musíme být připraveni i na stavy, kdy se situace bude komplikovat a budeme muset najednou řešit více událostí. V Temelíně děláme maximum proto, abychom to reálně nikdy nepotřebovali, nicméně i pro tyto případy je potřeba mít nastaven systém a ověřovat, že je plně funkční,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.Během cvičení si Temelín prověřil komunikaci s moskevským centrem WANO (Sdružení provozovatelů jaderných elektráren). „Systém předávání informací je jasně nastaven. Elektrárna by informovala šest subjektů jako například Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebo Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje,“ doplnil temelínský mluvčí Marek Sviták. Mezi příjemci informace by bylo i moskevské centrum WANO. Přes něj by byla informace předána i dalším provozovatelům jaderných elektráren, což je důležité například pro posouzení situace experty mimo elektrárnu.
Ročně v Temelíně proběhne devět cvičení. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních, technologických nebo ekologických událostí je to například i eliminace požárů.

Tisková zpráva

Štítky cvičení, elektrárna, JE Temelín, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

​V Temelíně se uskutečnilo první letošní cvičení. Okolí se nedotklo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.