Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakoničtí vojáci se učili techniky boje zblízka

První dubnový týden proběhl v posádce 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích základní kurz boje zblízka. Vojáci se pod dohledem zdejších instruktorů učili techniky boje zblízka prvního stupně.

„Začínáme od základních postojů, úderů, krytů a pádů. Navazujeme na to sebeobrannými technikami, které se skládají z těchto jednotlivých prvků,“ uvedl jeden z instruktorů nadrotmistr Lukáš Kovanda.

Základy boje zblízka se učil i desátník Oto Wolf. „Mám rád sport a chci získávat nové poznatky a zkušenosti,“ prozradil důvod, proč se zapojil do výcviku.

Vojáci, jež se budou chtít i nadále věnovat tomuto bojovému umění, se mohou přihlásit na dvoutýdenní intenzivní kurz, který probíhá v posádce 15. ženijního pluku v Bechyni. „Snažíme se vojáky připravit, aby na kurz do Bechyně nastupovali s tím, že již něco znají,“ doplnil nadrotmistr Kovanda.

Bechyňský kurz je ukončován zkouškami. Kdo uspěje, získává licenci instruktora boje zblízka prvního nebo druhého stupně. Platnost licence je časově omezená a po určité době musí být znovu obnovována.

Ukázky boje zblízka jsou oblíbenou součástí každoročního programu Dne s 25. protiletadlovým raketovým plukem. Jinak tomu nebude ani letos. Oblíbená akce proběhne v neděli 20. května na letišti ve Strakonicích.

Co je boj zblízka?

Boj zblízka je známý též pod názvem Musado MCS (Military Combat System). Jedná se o účelový systém výcviku boje, který používají armádní a policejní složky. Skládá se z jednoduchých a rychlých technik, jež jsou určené k sebeobraně, k boji či zneškodnění protivníka. Nevyžaduje speciální tělesnou sílu ani akrobacii, učí použít každý dosažitelný předmět jako zbraň a učí, jak boj v co nejkratší době ukončit. V České republice se cvičí od roku 1989. V roce 1993 byl na základě výběrového řízení oficiálně zaveden do výcviku Armády ČR.

Autoři

Štítky vojáci, Strakonice, boj zblízka, cvičení, technika, Lukáš Kovanda, Bechyně, Armáda České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci se učili techniky boje zblízka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.