Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Firma Agpi předala státu vepřín v Letech. Do konce roku bude zbourán

Firma Agpi předala zástupcům státu vepřín v Letech na Písecku, který stojí poblíž místa, kde býval romský koncentrační tábor. Areál převzali zástupci Muzea romské kultury. Podle ředitelky muzea Jany Horváthové bude vepřín do konce roku zbourán. Na místě vznikne památník romského holokaustu.

Zástupci muzea převzali areál a podepsali předávací protokoly. Na dveřích jsou vyměněné zámky a na vratech cedule s nápisem Areál spravuje Muzeum romské kultury. „Nyní jsme zde zahájili ostrahu objektu, která bude nepřetržitá včetně hlídacích psů. Spolupráce s firmou Agpi na předávání byla velmi dobrá, a i díky tomu, že areál je připraven k likvidaci, budou následné kroky probíhat dobře,“ upřesnila na místě ředitelka muzea Jana Horváthová.

Nejdříve se uskuteční za 1,5 milionu archeologický průzkum místa, do konce června by měl být hotový. Během letních prázdnin chce muzeum stanovit kritéria výtvarně-architektonické soutěže na podobu budoucího pietního místa a návštěvnického centra. „Předpokládáme, že demolice vepřína bude hotová do konce letošního roku,“ podotkla Horváthová.

Stát jedná o podpoře pro stavbu památníku z takzvaných norských fondů ve výši milion eur (asi 25 milionů korun). Demolice vepřína vyjde odhadem na 110 milionů. Peníze za prodej dostane Agpi po částech. Do 16. dubna obdrží osmdesát procent sumy, deset procent do 30 dnů od předání areálu a zbylých deset procent, až se vyklidí kejda. Podle smlouvy se státem ji musí Agpi vyvézt do konce září.

Firma Agpi odvezla z vepřína v Letech posledních 330 prasat 14. března. Ve 13 halách bylo třináct tisíc prasat, firma zvířata postupně vozila na jatka masokombinátů. Horváthová řekla, že v areálu bývalého vepřína by mělo být návštěvnické centrum s expozicí, s vystavenými archeologickými nálezy a přednáškovým sálem pro školy a skupinové výpravy.

O podobě památníku se bude diskutovat i 25. dubna na veřejné besedě v obci Lety. Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O výkupu a vzniku pietního místa se mluvilo přes dvacet let. Památník romského holokaustu by mohl zahrnovat repliku původního baráku, alej nebo mohylu s křížem. Akcionáři Agpi loni na valné hromadě schválili převod areálu na stát. Proti usnesení valné hromady ale podal žalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích minoritní akcionář firmy. Také Ústavní soud přijal v lednu stížnost proti usnesení minulé vlády o odkupu vepřína.

Autoři | Foto Michal Ritter (Own work), via Wikimedia Commons

Štítky Agrpi, Lety, památník, holocaust, odkup, vepřín, Jana Horváthová, muzeum, holokaust, Muzeum romské kultury, okres Písek, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma Agpi předala státu vepřín v Letech. Do konce roku bude zbourán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.