Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích začne jarní část deratizace  

Na potkany a další hlodavce v kanalizační síti se hned po Velikonocích zaměří provozovatel vodohospodářského majetku krajského města, společnost Čevak. Ta pravidelné hubení škůdců zajišťuje prostřednictvím specializované odborné firmy vždy ve dvou etapách – na jaře a na podzim.

„Na území statutárního města České Budějovice bude položeno více než tři sta kilogramů návnad,“ říká mluvčí vodohospodářské společnosti Čevak Jitka Kramářová. „Pracovníci deratizační firmy se zaměří nejprve na střed města, Pražské předměstí a Čtyři Dvory, na řadu postupně přijdou také Rožnov, Linecké předměstí, Havlíčkova kolonie, Mladé, Nové Hodějovice a Suché Vrbné, sídliště Máj, Vltava a Šumava i další části města,“ vyjmenovává.

„Máme již předem vytipovaná místa, kde se potkani vyskytují. Většinou tam, kde je velká koncentrace odpadků, tedy i zbytků jídel. Většinou jsou to sídliště ale také stará zástavba ve městech. Výskytu hlodavců velmi napomáhají i drtiče odpadu, protože právě hmota, která se z drtiče odpadu dostane do kanalizace, je pro potkany lahůdkou,“ vysvětluje Jitka Kramářová.

Podle odhadů odborníků připadá na každého obyvatele města čtyři až pět potkanů. Ti mohou  přenášet řadu nebezpečných chorob a parazitů. Velice snadno se množí, samice rodí mláďata prakticky po celý rok. „Pravidelným hubením se potkanů sice nikdy úplně nezbavíme, ale daří se nám zabránit jejich přemnožení,“ doplňuje.

Odborná pokládka granulí neohrozí domácí ani hospodářská zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy líčí do kanalizačních šachet. Deratizace bude pokračovat až do poloviny května. Následně ještě odborníci místa zkontrolují a v případě potřeby návnady doplní.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky deratizace, České Budějovice, Velikonoce, Čtyři Dvory, Rožnov, Vltava, Nové Hodějovice, Suché Vrbné, Šumava, Sídliště Máj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začne jarní část deratizace     |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.