Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Alkohol a cigarety mladistvým na jihu Čech bez problémů prodali všichni

Obchodníci na jihu Čech prodávali dětem alkohol a cigarety. Inspektoři provedli celkem čtyři kontroly, tři přímo v Českých Budějovicích a jednu v Hrdějovicích. A ve všech případech obchodníci nezletilému figurantovi prodali buď cigarety, nebo alkohol. Obchodníkům hrozí až milionová pokuta.

Důvodem opakovaných prověrek jsou nedávné výsledky kontrol, které inspektoři Česká obchodní inspekce (ČOI) Jihočeského kraje a Vysočiny prováděli v souvislosti s pololetním vysvědčením a zimními prázdninami.

„Tehdy při šesti kontrolách na jihu Čech zjistili ve čtyřech případech porušení zákona. Mladistvým byly prodány alkohol nebo cigarety. To znamená, že k porušení zákona došlo v 67 procentech.  Z toho důvodu ČOI kontroly zopakovala a výsledek byl tentokrát ještě horší, dokonce stoprocentní zjištění porušení zákona," uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich 

Kontroloři v uplynulých dnech vyrazili do terénu a cílových míst také na základě podnětů spotřebitelů. Tři kontroly inspektoři provedli přímo v Českých Budějovicích, jednu v Hrdějovicích. „Porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který prodejcům mimo jiné ukládá zákaz prodeje alkoholu a cigaret osobám mladším osmanácti let, bylo zaznamenáno ve všech čtyřech případech, řekl Fröhlich. V trafice a v prodejně se mladiství dostali k cigaretám, v restauraci a večerce sehnali plechovkové pivo. Ve zmiňované večerce si bez problémů koupili i cigarety.

„Porušení zákona bude řešeno ve správním řízení a dotyčným obchodníkům hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun,“ podotkl mluvčí.

Od té doby, co můžeme využívat figuranta coby mladistvého na kontrolu alkoholu a tabáku, což je teprve od konce loňského května, má kontrola svůj smysl. Obrovské množství zjištění porušování zákona naznačuje, že ČOI bude muset tyto kontroly zpřísnit,“ dodal mluvčí Fröhlich.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky společnost, Česká obchodní inspekce, kontrola, mladistvý, alkohol, cigareta, Česko, České Budějovice, Hrdějovice, Jiří Fröhlich, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alkohol a cigarety mladistvým na jihu Čech bez problémů prodali všichni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.