Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeským hasičům pomáhá Florian

Svatý Florian je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm, přirozeně se tak u hasičů odedávna těší velké vážnosti. Proto byla i nová softwarová aplikace Systém Florian, usnadňující hasičům jejich záslužnou práci, pojmenovaná na počest tohoto patrona.

„Aplikace poskytuje Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje naše společnost, která provozuje v jižních Čechách přes čtyři tisíce kilometrů vodovodů, na nichž jsou mimo jiné osazeny i požární hydranty,“ říká technický ředitel Čevaku Jiří Lipold.

Právě pro získání aktuálních informací o hasební vodě a pro rychlé vyhledání zdroje požární vody slouží Systém Florian. Usnadňuje tak přístup k ověřeným technickým údajům, což zvyšuje efektivitu zásahu a snižuje škody na majetku. Systém poskytuje aktuální technické parametry požárních hydrantů, umožňuje jednoduchou orientaci v aktuálních mapách, rychlé vyhledávání v terénu a jednoduché ovládání. Aplikace v české verzi navazuje na praxí prověřený systém, jež je již užívaný v sousedních zemích.

„Velitelé zásahu tak díky Systému Florian připojení online i offline na svých tabletech, nebo chytrých telefonech rychle a jednoduše získají aktuální technické parametry o konkrétním hydrantu včetně jeho zanesení v mapových podkladech,“ vysvětluje ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš. Záměrem do budoucna by bylo dostat tyto informace do jediného datového skladu, který ještě více usnadní hasičům práci při zásahu.

Nyní mají hasiči o hydrantech také přehled, ale současný systém není propracovaný. Pokud hasiči přijedou na místo zásahu a hydrant nemohou najít, protože je například pod autem nebo nějakým způsobem nepřístupný, jezdí pro vodu na základnu. To není vzhledem k dopravní situaci ani potřebě rychlého jednání dostatečné. S novou aplikací tak budou mít informace o hydrantech hned po ruce.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, mobilní aplikace, interaktivní systém, Florian, hydrant, Jihočeský kraj, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským hasičům pomáhá Florian  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.