Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Temelín s vodou nakládal mnohem efektivněji

Elektřinu, která by stačila průměrné české domácnosti na měsíc, vyrobí Jaderná elektrárna Temelín při spotřebě jednoho kubíku vody. Vodu Temelín potřebuje pro výrobu elektřiny, ale i pro svoji bezpečnost. A o něco efektivněji jihočeská elektrárna s vodou nakládala v meziročním srovnání 2016-2017.

Loni potřeboval Temelín k výrobě jedné gigawatthodiny elektřiny (GWh) 2394 metrů krychlových vody, což je v porovnání s rokem 2016 o 30 tisíc litrů méně. Celkově pak loni jihočeská elektrárna spotřebovala necelých 40 milionů metrů krychlových vody, přičemž vyrobila 16,4 tisíc gigawatthodiny elektřiny a 170,4 miliónu gigajoul tepla. 

„Voda je pro temelínskou jadernou elektrárnu naprosto klíčová. Naznačuje to už její typ, který je tlakovodní. Díky vodě může Temelín vyrábět elektřinu a současně zůstat bezpečný. Voda v reaktoru slouží jako moderátor. To znamená, že díky ní může dojít ke štěpné reakci. Následně voda ve formě páry roztáčí turbogenerátor a vzniká elektřina,“ upřesnil tiskový mluvčí Temelína Marek Sviták. 

Současně je voda klíčová pro chlazení reaktoru a tedy bezpečnost elektrárny. V různých temelínských systémech je dohromady přes tři sta tisíc metrů krychlových vody, které by naplnily přibližně 150 českobudějovických bazénů.

Autoři

Štítky Temelín, voda, elektřina, spotřeba, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín s vodou nakládal mnohem efektivněji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.