Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Keni uhynul poslední samec nosorožce severního bílého

Poslední samec nosorožce bílého severního Súdán naposledy vydechl v pondělí 19. února odpoledne. Poté, co se jeho zdravotní stav v posledních 24 hodinách dramaticky zhoršil a kdy se už nebyl schopen postavit na nohy, rozhodli zástupci Safari Parku Dvůr Králové v keňské rezervaci, neprodlužovat jeho trápení a přistoupili k eutanazii.

Na světě zbývají již jen dvě samice, které také žijí v keňské rezervaci. Jde o Sudánovu dceru Najin a její dceru Fatu. Obě samice také patří Zoo Dvůr Králové, která je do Keni i se Sudánem a dalším samcem Sunim s cílem záchrany druhu odvezla v roce 2009.

Smrt posledního samce nic nemění na tom, že vědci budou pokračovat v úsilí o záchranu druhu umělou reprodukcí, která byla už předtím považována za jeho poslední nadějí. Využít budou moci i vzorky spermatu, které dříve odebrali Sudánovi.

„Sudán byl v posledních měsících pod neustálým veterinárním dohledem kvůli komplikacím spojeným s jeho vysokým věkem, které vedly k degenerativním změnám svalů a kostí doprovázeným rozsáhlými lézemi na kůži. Jeho zdraví se výrazně zhoršilo v posledních 24 hodinách, kdy se nebyl schopen postavit,“ uvedl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Veterinární tým složený ze zástupců Zoo Dvůr Králové, Ol Pejeta Conservancy a Kenya Wildlife Service se proto podle něj rozhodl neprodlužovat jeho utrpení a přistoupil k eutanázii. Dožil se 45 let, což je podle zpravodajského webu BBC u nosorožce ekvivalent 90 let u člověka.

Podle agentury AP byl Súdán jakousi celebritou a do rezervace za ním chodily tisíce návštěvníků. Loni se objevil v mobilní seznamce Tinder jako "nejlepší starý mládenec na světě" v rámci sbírky na vývoj metody umělého rozmnožování. Pracovníci, kteří se o Sudána starali, ho popsali jako něžné zvíře a v posledních týdnech neskrývali smutek nad jeho blížící se smrtí.

Jiní nosorožci severní bílí, označovaní též jako tuponosí severní, v zajetí nežijí, ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

„Byl to úžasný nosorožec, skvělý ambasador svého druhu. Budeme si ho pamatovat pro jeho jedinečnou schopnost přitáhnout celosvětovou pozornost ke kritické situaci nosorožců, ale i mnoha tisíců dalších druhů, kterým hrozí vyhynutí v důsledku neudržitelné lidské činnosti. Doufejme, že jednou bude jeho odchod považován za významný iniciační moment pro ochranu přírody po celém světě, uvedl ředitel rezervace Ol Pejeta Richard Vigne. Stejskal označil smrt Sudána za „krutý symbol lidské bezohlednosti“.

Sudána, spolu s dalšími pěti nosorožci, získal z odchytu v jižním Sudánu pro dvorskou zoo v roce 1975 někdejší ředitel zoo Josef Vágner. Tehdejší skupinu tvořili dva samci a čtyři samice.

Dvorská zoo na konci roku 2009 poslala do rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce. Odborníci věřili tomu, že v přirozeném prostředí by se mohli přirozeně rozmnožit. Po přesunu se zlepšil zdravotní stav zvířat, u obou samic se zlepšily hormonální cykly a pravidelně se pářily. Později ale v hormonálních cyklech nastal útlum. V říjnu 2014 v rezervaci stářím uhynul samec Suni, který byl podle odborníků zřejmě posledním severním bílým samcem, jenž se mohl zapojit do přirozené reprodukce.

Kromě Suniho a nyní Sudána v posledních letech uhynuli další v zajetí chovaní severní bílí nosorožci. V prosinci 2014 uhynul v zoo v San Diegu samec Angalifu, měl rakovinu. Poslední jedinec severního bílého nosorožce žijící v Evropě, samice Nabiré, uhynula na následky prasklé cysty ve Dvoře Králové v červenci 2015. Ve stejném roce utratili kvůli nemocem souvisejícím s vysokým věkem samici Nolu z americké zahrady.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi přes dva tisíce kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O dvacet let později, v roce 1980, žilo kvůli útokům pytláků už jen 15 zvířat. Naopak nosorožec jižní bílý je příkladem úspěšného snažení ochránců přírody. Asi před sto lety už těchto zvířat zbývalo jen několik desítek, ale úsilí vedené jihoafrickým ochranářem Ianem Playerem pomohlo jejich počet v Africe zvýšit na aktuálních asi 20 tisíc.

Foto Jan Stejskal/Safari Park Dvůr Králové | Zdroj ČTK

Štítky nosorožec, Keňa, ZOO Dvůr Králové, zdraví, Súdán, Dvůr Králové nad Labem, ochrana přírody, Tinder, Josef Vágner, Ian Player, San Diego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Keni uhynul poslední samec nosorožce severního bílého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.