Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Budějcích vyprovodí zimu starodávným pohanským zvykem. Vynesou z města Moranu

I když tomu víkendová předpověď počasí neodpovídá, jaro už nedočkavě klepe na dveře. Co nevidět tady bude a aby opravu vydrželo, na na některých místech jihu Čech se lidé chystají vynést Moranu. Starý pohanský rituál ukončení zimy a vítání jara se uskuteční v neděli 18. března i v Budějcích. Tradiční akce se dotkne i dopravy v centru města.

Přípravy na vynášení Morany v Českých Budějovicích začnou už zítra, v sobotu 17. března Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí. Tam v 10 hodin začíná výtvarná dílna, kde zájemci společně vyrobí Moranu a další potřebné vybavení do průvodu. Tvořit se bude do 13 hodin.

V neděli 18. března Moranu lidé vynesou za hradby města, zapálí a utopí v Malši. Průvod, který symbolicky ukončí zimu a přivítá jaro v doprovodu zpěvu a muzicírování, vyjde v 15 hodin z Piaristického náměstí, projde náměstím Přemysla Otakara II. až na nábřeží Malše poblíž Kulturního domu Slavie. 

Tradiční akce Vynášení Morany se v neděli 18. března dotkne dopravy v centru Českých Budějovic. V čase od 15:00 do 16:00 hodin budou úplně uzavřeny ulice Radniční, Piaristická, Česká v úseku mezi kříženími s Piaristickým náměstím a ulicí Radniční. „Akce uzavře také stezku pro cyklisty na Zátkově nábřeží v úseku mezi kříženími s ulicemi Dr. Stejskala a Biskupská a společnou stezku pro chodce a cyklisty pro cyklistický provoz na Zátkově nábřeží v úseku mezi kříženími s ulicemi Biskupská a Radniční,“ upřesnil uzavírky Petr Ferebauer z odboru kanceláře českobudějovického primátora.

Autoři | Foto Michal Janda

Štítky společnost, kultura, Morana, tradice, České Budějovice, jaro, Moran, Česko, Piaristické náměstí, Přemysl Otakar II., Malše, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Budějcích vyprovodí zimu starodávným pohanským zvykem. Vynesou z města Moranu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.