Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé přišli na budějcké náměstí podpořit demonstraci za zachování svobody slova a médií

Na budějckém náměstí Přemysla Otakara II. se dnes, ve středu 14. března, konala další demonstrace. Po protestu proti zvolení Ondráčka do čela GIBSu vyšli lidé znovu na náměstí v Budějcích, ale i v Praze, aby vyjádřili nesouhlas s výroky prezidenta Zemana proti médiím.

Zeman ve svém inauguračním projevu 8. března ostře a obsáhle zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do Bakalova vydavatelství Economia i na Českou televizi (ČT). Economia i ČT se proti výrokům ohradily.

Aktivisté tvrdí, že Zemanova slova jsou pokračováním „dlouhodobého nenávistného útoku na novináře, kteří poskytují veřejnosti nezávislé a pluralitní pohledy na politiku a společnost“. Prezidentovi chtějí dokázat, že jsou novinářskou obec připraveni bránit.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé protestují proti zvolení Ondráčka do čela GIBSu. Klíče zvonily i v Budějcích

„Zdá se, že prezident a jeho spojenci chtějí určovat, co je pravda a co lež a nesnesou kritický názor. Tento trend považujeme i s ohledem na nedávné události na Slovensku za nebezpečný. Vyjádření uvedené v inauguračním projevu Miloše Zemana pak považujeme za neospravedlnitelné. Chceme proto panu prezidentovi a dalším dokázat, že novinářskou obec (včetně nezastupitelné role veřejnoprávní televize a rozhlasu) a její práci jsme připraveni bránit,“ uvedli na facebookové události organizátoři budějcké demonstrace.

Na náměstí Přemysla Otakara II. se v sedm hodin večer sešlo kolem stovky lidí. Po úvodním proslovu všichni přítomní uctili minutou ticha zavražděné novináře, jejichž fotky byly vyvěšeny kolem Samsonovy kašny. „Bohužel, těch fotografií tam není vůbec málo. Je jich tam osmnáct a je jich tam o osmnáct víc než by jich tam mělo být,“ řekl v proslovu Tomáš Kuboušek.

Protestující dorazili i s transparenty

Lidem se nelíbí, jak prezident Miloš Zeman útočí na média. „Přišel jsem kvůli našemu panu prezidentovi Zemanovi, který obviňuje veřejnoprávní média ze zaujatosti. Sám přitom vystupuje na televizi Barrandov. Je to prostě smutné. Ve městech probíhají protesty a on si slaví inauguraci s Helenkou a Míšou Davidem,“ říká Filip Svoboda z Jindřichova Hradce, který v krajském městě studuje.

Velmi podobně to cítí i Ludvík Reindel. „Přišel jsem podpořit iniciativu za svobodu médií a podpořit Českou televizi,“ uzavírá.

ČTĚTE TAKÉ:  Do výstražné stávky vysokých a středních škol se zapojí i studenti Jihočeské univerzity 

Na čtvrtek, 15. března, je přichystaná další protestní akce. Do ulic tentokrát vyjdou stávkovat studenti. Chtějí dát najevo, že jim není lhostejný osud země a že jim vadí přístup vrcholných politiků k ústavě. Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Studenti v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech vyjdou zíta, ve čtvrtek 15. března, na půl hodiny ze školních budov.

Zdroj ČTK

Štítky demonstrace, náměstí Přemysla Otakara II, Miloš Zeman, Přemysl Otakar II., České Budějovice, Česká televize, Praha, Zdeněk Bakala, Economia, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé přišli na budějcké náměstí podpořit demonstraci za zachování svobody slova a médií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.