Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Města a obce mohou žádat o příspěvek na bezpečné přechody a bezbariérové prostředí

Na osvětlení nebezpečného přechodu mohou získat města a obce od Nadace ČEZ až 120 tisíc korun. Žádosti o příspěvek přijímá nadace do konce března. Do stejného termínu mohou města i obce žádat také o příspěvek na odstranění bariér ve školách nebo obecních budovách.

Zvýšit bezpečnost chodců na přechodech pomáhá projekt Oranžový přechod. Města a obce mohou získat příspěvek až 120 tisíc korun na osvětlení nebezpečných přechodů. Podle dopravních expertů může dobře osvětlený přechod snížit riziko střetu vozidla s chodcem až o 65 procent. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích „Vidět a být viděn“ podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Loni za přispění Nadace ČEZ zvýšili bezpečnost na jedné z nejrušnějších křižovatek ve Vodňanech. Hned osm sloupů se speciálními světly vyrostlo na rušné křižovatce v blízkosti Žižkova náměstí. Denně tudy projede přes 5000 aut a ve špice silnice přechází stovky lidí. „Je to nejfrekventovanější úsek ve Vodňanech, přitom tady ráno a později odpoledne procházejí stovky lidí,“ potvrdil starosta Vodňan Václav Heřman. 

Oranžové schody Nadace ČEZ pomáhají odstranit bariéry v budovách 

Na podporu bezbariérového přístupu pro žáky, studenty a pedagogy na školách je zaměřeno grantové řízení Oranžové schody. Nadační příspěvek je určen na nákup zařízení a stavební úpravy, které pomohou překonat nebo odstranit architektonické bariéry (výtahy, nájezdové rampy, schodolezy, plošiny nebo naváděcí systémy). 


Dvacet metrů dlouhá rampa zpřístupnila největší týnskou základní školu i hendikepovaným žákům.

Půlmiliónovým příspěvkem pomohla loni Nadace ČEZ zpřístupnit největší základní školu v Týně nad Vltavou. Nová necelých 20 metrů dlouhá rampa vyrostla před vchodem do Základní školy Hlinecká. „Zatím jsme tu měli tři hendikepované žáky. Museli každý den ráno a potom po vyučování prosit o pomoc, a to pro ně nebylo nic příjemného, i když jejich kamarádi vždy rádi pomohli,“ poznamenala před časem ředitelka školy Zdeňka Hájková.

Tisková zpráva | Foto Petr Šuleř

Štítky bezpečnost, přechody, Nadace ČEZ, schodiště, ČEZ, Vodňany, Václav Heřman, Žižkovo náměstí (Tábor)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města a obce mohou žádat o příspěvek na bezpečné přechody a bezbariérové prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.