Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihočeském kraji stoupl počet skotu prodaného do zahraničí

V jižních Čechách loni výrazně stoupl počet skotu prodaného do zahraničí. Celkem se prodalo 101 833 zvířat. Nárůst je v desítkách tisíc kusů.

V Jihočeském kraji je celkem třiatřicet jatečných provozů. Největší je Maso Planá, kde se podle ředitele jihočeské veterinární správy Františka Kouby poráží nejvíc prasat v České republice, druhým největším je Maso Písek, kde se poráží nejvíc skotu v republice.

„Zásadně loni vzrostl počet odbavených zásilek zvířat, která jsou určená k obchodování, bylo jich 7323,“ řekla Lucie Filásová z krajské veterinární správy. Podle Kouby stoupl počet prodaných kusů skotu za posledních pár let až o 70 tisíc. „Je to hlavně tím, že skot se začal vyvážet do Turecka a na Blízký východ,“ podotkl Kouba.

Do Evropské unie šlo loni z České republiky 3191 zásilek různých zvířat, k vývozu do třetích zemí 581. Z chovů do shromažďovacích středisek to bylo 3551 zásilek. Nejvíce se obchodovalo se skotem, kde to bylo 5527 zásilek, 101 833 zvířat.

Do takzvaných třetích zemí se z jižních Čech loni prodalo 314 405 kilogramů tržních ryb a 396 886 kusů akvarijních ryb. „Hlavně do USA a Indonésie,“ upřesnil Kouba.

Do zemí Evropské unie chovatelé z jižních Čech loni prodali 206 koní, 12 350 prasat, 2508 ovcí a koz. Dále to bylo 4 001 078 kilogramů ryb, převážně kaprů, 5 580 779 kusů rybího plůdku a 875 328 kusů jatečné drůbeže, hlavně na jatka do Německa a Rakouska. Dva největší jihočeské drůbežářské závody jsou ve Vodňanech na Strakonicku a Mirovicích na Písecku.

Krajské veterinární oddělení ochrany zdraví zvířat provedlo loni 729 kontrol a uložilo pokuty za 287 700 korun. Veterináři kontrolují i dotace, loni to bylo 149 kontrol. Zjistili jedno porušení, zprávu z kontroly předali na Státní zemědělský intervenční fond.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky zemědělství, skot, zvíře, prase, prodej, zahraničí, Jihočeský kraj, Evropská unie, Česko, ryby, Turecko, Písek, Státní zemědělský intervenční fond, Blízký východ, USA, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji stoupl počet skotu prodaného do zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.