Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeská zoo Dvorec má nové mládě gibona

Potřetí během tří let se samici gibona lara v Jihočeské zoo Dvorec u Borovan narodila mláďata. Dvě opičátka přišla na svět 7. února, jedno z nich, samička o váze 395 gramů se narodila mrtvá, o druhé mládě devítiletá matka pečuje.

„Tento druh primáta se rozmnožuje ve volné přírodě, ale i v zajetí v rozmezí čtyř až pěti let a přivádí na svět jedno naprosto lysé mládě. U nás během tří let porodila v podstatě čtyři mláďata, když budu počítat i to uhynulé. Je to zázrak přírody, že samice takhle rodí, že se vůbec páří, že zabřezne a přivede na svět zdravá mláďata. Taková četnost porodů je ve světě zoologů absolutní anomálie. Konzultovali jsme to s jinými chovateli a říkali, že tohle v životě neslyšeli,“ popsala Jana Ambrožová, která má v zoo na starosti obchod.

O přeživší mládě se matka stará, jeho pohlaví bude několik měsíců neznámé; samice mládě dlouho nepustí z náručí. „Mládě je v péči matky, odhadujeme, že mláďata byla při narození stejně velká. Nyní je celá rodina pohromadě a velkou část dne tráví ve výběhu. Je to krásná hravá rodinka se spoustou lásky,“ popsala Ambrožová.

Po dobu své existence odchovala zoo devět tygrů ussurijských, 20 lvíčat, řadu primátů a jiných savců. Loni v květnu odchovala zoo mláďata jihoafrických bílých lvů. Ve volné přírodě žije na světě asi sto jedinců tohoto druhu. Ve Dvorci se narodilo pět mláďat. V červenci 2017 porodila sedmnáctiletá samice tygra ussurijského mládě, reprodukční věk tohoto zvířete přitom končí kolem třináctého roku života. Tygr ussurijský je kriticky ohrožený druh, ve volné přírodě žije na světě přibližně 250 až 300 jedinců.

Zoo letos obnovila i zimoviště pro ptáky, jež loni shořelo. Náklady činily skoro 140 tisíc korun, nyní je v zimovišti pět druhů, 24 ptáků: pelikáni, ibisové, zoborožci, jeřábi a volavky.

Foto Zoo Dvorec | Zdroj ČTK

Štítky zoologická zahrada, Dvorec, Borovany, mládě, gibon, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská zoo Dvorec má nové mládě gibona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.