Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jižních Čechách se podařilo snížit výskyt včelího moru

V Jihočeském kraji se podařilo výrazně snížit výskyt včelího moru. Zatímco v posledních letech zde bylo přes 30 ohnisek ročně, loni likvidovali veterináři sedm ohnisek moru včelího plodu. Pomohla plošná kontrola všech včelstev v roce 2016.

V roce 2016 veterináři plošně vyšetřili všechna včelstva v jižních Čechách, peníze tehdy vyčlenil Jihočeský kraj. „Zřejmě díky tomu se podařilo snížit výskyt moru u včel v celém Jihočeském kraji. Měli jsme tu až 33 ohnisek ročně, pak se to podařilo snížit na minimum,“ řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Předloni našli veterináři 22 ohnisek moru včelího plodu v kraji a vytyčili 15 ochranných pásem. Nejvíc postižen byl okres Jindřichův Hradec. Podle Karla Krametbauera z krajské veterinární správy zůstává ochranné pásmo platné minimálně rok.

Loni veterináři na jihu Čech našli a zlikvidovali sedm nových ohnisek moru včelího plodu. Největší problémy byly v okrese Jindřichův Hradec. Loni tak veterináři stanovili tři ochranná pásma moru včelího plodu, která jsou platná i letos, všechna na Jindřichohradecku. „Letos jsme zatím šetření nedělali. Řešení nebezpečných nákaz včel se loni v kraji výrazně zlepšila,“ řekl Krametbauer.

V jižních Čechách působí asi šest tisíc včelařů, pečují o 60 tisíc včelstev. Na Českobudějovicku bylo předloni k 1. září 1296 včelařů s 13 323 včelstvy, průměrný výnos medu na včelstvo byl 13,91 kilogramu. Jihočeští včelaři si loni připomněli 150 let od vzniku prvního spolku ve Volešníku (dnes Olešník) na Českobudějovicku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky včelí mor, jižní Čechy, Jihočeský kraj, státní veterinární správa, veterinární lékař, ochranné pásmo, včelařství, Jindřichův Hradec, Česko, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách se podařilo snížit výskyt včelího moru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.