Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Děti v Himalájích uctívají boha Jágrlámu i díky Budějčákovi, který je učil hrát hokej

V Malém Tibetu je velmi tuhá zima, při které teplota klesá až na minus třicet stupňů a celá oblast je uzavřená okolnímu světu na pět měsíců. Na místo proto jezdí čeští dobrovolníci, kteří pomáhají tamním dětem zkrátit dlouhé dny pravidelnou výukou hokeje. Letos mezi nimi byl i Radek Vobr z Českých Budějovic.

Rozvoj školy

„Doposud se nám podařilo ve škole zvýšit počet žáků z 80 na 240, studenti dosáhli nejlepších studijních výsledků z celého okresu a na rozvoj školy jsme získali 12 milionů korun včetně daru od čtrnáctého Dalajlámy. Pevně věřím, že v zavedení hokeje budeme také úspěšní,“ popisuje předseda neziskové organizace Brontosauři v Himálajích Jiří Sázel.

Trenér z Českých Budějovic

Právě hokej je jednou z úspěšných spoluprací české neziskovky Brontosauři v Himalájích a tamní školy Spring Dales Public School k zajištění dobrého vzdělání dětí. Během ledna se do školy vypravili dva čeští trenéři. Jedním z nich byl i Radek Vobr, který učí také na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. „Všechny nás velmi překvapilo, jak rychle se děti zlepšovaly. V porovnání s českými dětmi, které mnohdy bruslí z donucení, jsou zdejší děti velmi nadšené, protože v zimě nemají tolik způsobů k zábavě,“ popisuje Vobr.

V prvním roce projektu zajistili dobrovolníci vybavení, hřiště a trenéry. První tréninky měly děti začátkem letošního roku. „Třetí rok bychom rádi postavili stadion,“ popisuje plán Jiří Sázel. Cílem vzájemné spolupráce je v průběhu pěti let poslat tým z vesnice Mubeku na mezinárodní reprezentační zápas.

Jágr(láma) do Tibetu

V průběhu velmi tuhé zimy v Malém Tibetu se děti hodně nudí. Když však viděly v televizi Jaromíra Jágra přišlo jim, že hokej bude ideální zimní zábava. Svépomoci si vyrobily hokejové vybavení, zkoušejí hrát hokej a chtějí, aby jim Jarda přijel pomoci. „Kdo je to ten Jágr?“ ptají se děti mezi sebou. „To je jako Dalajláma jenom v hokeji,“ dostávají odpověď. To je stručný obsah videa s názvem Jágrláma, které se objevilo na facebooku neziskovky Brontosauři v Himálajích. 

Na webu Brontosauři v Himálajích mohou lidé dětem nakoupit hokejové vybavení ve veřejné sbírce. Můžou je také sami jet trénovat do Malého Tibetu nebo alespoň sdílet video, aby přijel pomoci sám Jarda Jágr.

Autoři | Foto Facebook Brontosauři v Himalájích

Štítky hokej, Malý Tibet, Radek Vobr, Jihočeská univerzita, Jágr, dobrovolník, Himálaj, Madeta Motor České Budějovice, zima, Jaromír Jágr, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Děti v Himalájích uctívají boha Jágrlámu i díky Budějčákovi, který je učil hrát hokej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.