Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích teče z kohoutků kojenecká voda

Uhasit žízeň sklenicí vody čerstvě natočené z vodovodního kohoutku se Jihočeši rozhodně nemusí bát. Potvrdily to nezávislé testy kohoutkové vody streamového pořadu A dost! Laboratoře firmy Aquatest zjistily, že v mnoha krajských městech, včetně Českých Budějovic, z vodovodů teče voda, která má parametry kojenecké vody.

Odborníky zajímal nejen obsah dusičnanů a dusitanů, ale měřili i volný chlor, ve vzorcích vody pátrali po mikroorganismech, stopách těžkých kovů, těkavých látkách, pesticidech a přidali i radiologické rozbory. „Pitná voda z kohoutků dopadla na výbornou,“ shrnuje Radana Mráčková Dvořáková, ředitelka úseku laboratoří společnosti Aquatest. Všechny zkoumané vzorky kohoutkové vody splňují požadavky pro pitnou vodu, v sedmi krajských městech pohodlně odpovídají i daleko přísnějším požadavkům na kvalitu kojenecké vody.

Patří mezi ně i pitná voda v Českých Budějovicích. Zdejší kohoutkovka z hlediska obsahu dusičnanů a dusitanů bohatě splňuje vyhlášku pro kojeneckou vodu. Hluboko pod požadovaným limitem, který připouští vyhláška pro pitnou vodu, byly i hodnoty chloru a vedlejších produktů chlorace. Také z hlediska mikrobiologie neobsahovala žádné nebezpečné bakterie. I testy na radon ukázaly mnohonásobně nižší hodnoty, než povoluje vyhláška, v naprostém pořádku byla rovněž analýza těžkých kovů. Také co do obsahu zjišťovaných léčiv je voda v budějovických vodovodech naprosto čistá.

Tatáž voda ostatně teče z kohoutků většiny Jihočechů a její vzorky jsou pravidelně kontrolovány akreditovanou laboratoří společnosti Čevak  „Těší nás, že dlouhodobě setrvalou kvalitu potvrdil i externí zdroj,“ reaguje na zjištění nezávislého testu vedoucí útvaru laboratoře Karel Janowiak. Jak dodává vedoucí oddělení technologické podpory společnosti Čevak Jiří Stara, kvalita vody v lokalitách napojených na Vodárenskou soustavu jižní Čechy se může od té, kterou zkoumal nezávislý test, lišit v jediném parametru – obsahu železa. Právě jím se může voda na delší cestě potrubím obohatit.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky pitná voda, České Budějovice, laboratoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích teče z kohoutků kojenecká voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.