Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rys Petr z táborské zoo se dočkal partnerky. Aisha přicestovala z Německa

Rys Petr z táborské zoologické zahrady se dočkal partnerky. Během chladných únorových dní přicestovala do Tábora ze zoologické zahrady v Chemnitzu samice rysa karpatského jménem Aisha. S Petrem nyní v rozsáhlém lesním výběhu vytvoří pár.

Výběr vhodné partnerky nebyl ani zdaleka jednoduchý, výrazně do něj promluvili i genetici. „Rysí slečna nám byla doporučena koordinátorem evropského chovu rysů na základě genetické kompatibility jedinců. Přitom ještě loni nebylo jasné, k jakému poddruhu patří náš samec. To jsme se dozvěděli až v rámci studie Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, do které jsme se zapojili. Z analýzy DNA vyšel potěšující výsledek. Prokázala, že samec patří k čisté karpatské linii rysů ostrovidů, která žije vzácně v několika desítkách exemplářů i na našem území,“ přibližuje úskalí výběru rysí partnerky hlavní zoolog táborské zoo Ondřej Kott.

Rysí samec Petr se dostal do táborské zoologické zahrady už 15. listopadu 2012. „Vzpomínám si na to, jako by to bylo včera. Byli jsme tímto vzácným nálezem překvapeni. Rys neměl čip, proto bylo těžké najít potenciálního majitele. Kontaktovali jsme mnoho míst včetně Karlovy univerzity a hledali řešení, kam jej umístit. Zda do nějaké zoo, či jej třeba vypustit na Šumavě do volné přírody. Po pobytu v Záchranné stanici pro zvířata ve Vlašimi jsme se rozhodli jej darovat do táborské zoo,“ popisuje záchranu rysa starosta dvoutisícové středočeské obce nedaleko Říčan Jiří Šindelář.

Jméno Petr rysovi přiřkli obyvatelé Strančic proto, že právě v den, kdy je v kalendáři uvedeno toto mužské jméno, rysa našli.

Autoři

Štítky Tábor, Chemnitz, zoo, rys, zoologická zahrada, Německo, Akademie věd České republiky, Univerzita Karlova, Jiří Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rys Petr z táborské zoo se dočkal partnerky. Aisha přicestovala z Německa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.