Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajinská ulice v Budějcích je pod dohledem kamer. Ty snímají registrační značky vozidel

Dvě kamery byly nainstalovány a uvedeny do zkušebního provozu v Budějcké ulici Krajinská. V budoucnu mají sloužit městské policii k určení neoprávněných průjezdů vozidel. Nyní se testují technické možnosti, které kamery budou moci strážníkům nabídnout.

Smart technologii monitorující a vyhodnocující vjezd vozidel do centra města má Městská policie Českých Budějovic ve zkušebním provozu od listopadu loňského roku. Zařízení je umístěno v ulici Krajinská u křižovatky s ulicí Na Sadech a pomocí dvou kamer snímá registrační značky projíždějících vozidel. Městská policie prozatím samotné přestupky neměří. V budoucnu ale chystá celý systém propojit se svou agendou a ve městě vystavět ještě jeden takto monitorovaný úsek.

„Jedná se o dohledový systém pro záznam neoprávněných průjezdů. K tomu jsou využity dvě kamery pro rozpoznávání registračních značek vozidel, které dávají informace o časech s následným pořízením přehledového snímku. Kamery jsou zařazeny do městského kamerového systému města České Budějovice. Zatím se jedná o zkušební provoz, který potrvá minimálně do úplného spuštění Centrálního informačního systém pro dopravu,“ upřesnil David Štýfal, mluvčí městské policie.

Registrační značky bude systém v budoucnu srovnávat s databází automobilů, které mají povolení k vjezdu. Pokud značku systém v databázi nenajde, uloží ji jako přestupek.

„V současné době systém není schopen rozpoznat, zda se jednalo o oprávněný vjez či nikoliv,“ řekl mluvčí a dodal: „Hlavně se bude jednat o kontrolu průjezdů z Krajinské do ulice Na Sadech. V tomto směru mohou ulicí projíždět pouze autobusy a cyklisté, u ostatních se jedná o přestupek.“

V současné době mají vjezd povolena vozidla dopravní obsluhy, ve vymezených časech 6:00-10:00 a 18:00 až 20:00. Dále vozy městské hromadné dopravy a automobily, které parkují v objektech v dané ulici.

Kompletně by měl systém začít fungovat přibližně za čtvrt roku a novinka by mohla strážníkům pomoci ušetřit čas, který by tak mohli věnovat jiným úkolům.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky městská policie, kamery, monitorování, testování, videokamera, SPZ, České Budějovice, obecní policie, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajinská ulice v Budějcích je pod dohledem kamer. Ty snímají registrační značky vozidel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.