Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Na střeše Mercury se kouřit nesmí. Zákaz nově připomíná nepřehlédnutelný nápis

Zákaz kouření v celém prostoru autobusového nádraží. Nepřehlédnutelný nápis na plachtě umístěné na zábradlí na autobusovém nádraží Dopravně obchodního centra Mercury v Českých Budějovicích včera, ve čtvrtek 1. března, zaskočil a především pak nepotěšil mnohé kuřáky. Naopak těm, kteří cigaretám neholdují, udělal radost.

Upozornění na zákaz kouření vzbudil mezi kuřáky, kteří situaci řešili i na sociálních sítích, hodně nevole, byť kouřit na zastávkách veřejné dopravy zakazuje už od 31. května loňského roku zákon. A takové nádraží je jednou velkou zastávkou či nástupištěm.

„Co zakážete příště? To si ani před cestou nemůžu zapálit?“ rozčílil se Michal. „Co si to zase vymýšlí. Končím s nakupováním v Mercury. A nebudu sama," napsala Radka. „Nic proti, ale nebyl lepší kuřácký koutek? Před Mercury to bude teď děs běs teda," připojila se k diskuzi Věra. „To, že kuřáci otravují nekuřáky kouřem, je jen jedna věc. Mně vadí víc, že se pak všude váli vajgly,” oponoval Václav.

„Trpělivě jsme po kuřácích naše autobusové nádraží neustále uklízeli, a musím říci, že zaměstnankyně, která úklid zajišťovala, měla práce až nad hlavu. Těch odhozených nedopalků bylo všude víc a víc. Už to bylo neúnosné, kuřáci si říct nedali, proto jsme učinili opatření. Tím jsou jak hodně viditelná upozornění na zákaz kouření, tak i jasné instrukce pro naši ochranku dbající na pořádek, která má nařízeno kuřáky z nádraží okamžitě vykázat. Samozřejmě prostory autobusového nádraží patroluje i městská policie, která určitě kontroly zintenzivní," vysvětlil ředitel autobusové divize GW Bus Petr Kocar. 

Za porušení zákazu kouření na zastávkách a nástupištích může milovník cigaret vyfasovat pokutu až do výše pěti tisíc korun. Přesto si někteří kuřáci nejsou ochotni odpustit cigaretu při čekání na autobus nebo trolejbus. Potvrzuje to i mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal. „Počet takových hříšníků, kteří kouří na zastávce veřejné dopravy není závratný, ale takoví hříšníci pořád jsou. A strážníci případy tohoto porušování zákona stále řeší. I když přibylo těch, kteří zákon znají, dodržují jej a opravdu s cigaretou stojí mimo zakázaný prostor," řekl David Štýfal.

Mluvčí zároveň připomněl, co je dáno zákonem. Ten jasně říká, že není-li vymezení prostoru nástupiště zřejmé nebo není-li viditelným značením takový prostor jinak vymezen, pokládá se pro účely takového zákona za nástupiště veřejně přístupný prostor o šířce pěti metrů,délce třiceti metrů před označníkem zastávky a pěti metrů za ním ve směru jízdy dopravního prostředku. 

„Já to považuji za nesmysl, stojím o pár centimetrů dál a tady už kouřit můžu,“ konstatoval muž, který si právě vychutnával cigaretu u zastávky J. Opletala na budějckém sídlišti Šumava. „Ale zákon respektuji,“ podotkl kuřák.

Souhlasíte se zákazem kouření na zastávkách veřejné dopravy?

Celkem hlasovalo441 čtenářů

Štítky kouření, nádraží, zastávka, zákaz, zákon, autobusové nádraží, cigareta, zákaz kouření, Mercury, nápis, České Budějovice, GW BUS a.s., střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Nejkrásnější nádraží na světě. Nejpraktičtější. Veškeré fce budovy jsou podřízeny účelu nejdokonalejší dopravní stavby. Skvělé je, kterak obchod ustupuje pohodlným přestupním trasám a geniální koncepce jest přímo od základu navržena na bleskurychlé zajíždění a co nejmenší zdržení spojů, které zde nekončí, nýbrž pokračují i s pasažéry těšícími se z pohledu na skvostnou dračí architkturu nebývale krásného objektu autobusového nádraží Jihotranz. Skvěle podtrhuje a velmi vhodně doplňuje koncept celku veřejné dopravy Jihočeského kraje, který je nejlepší v celé ČR.

Pátek, 2. března 2018, 10:47Odpovědět

ANKETA: Na střeše Mercury se kouřit nesmí. Zákaz nově připomíná nepřehlédnutelný nápis  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.