Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Českobudějovická teplárna se v mrazech blíží výrobnímu maximu

Arktické mrazy, které se nevyhnuly ani jihu Čech, zvýšily produkci Teplárny České Budějovice na 290 tun páry za hodinu. Množství tepelné energie vyrobené ve dvou uhelných kotlích se tak už přiblížilo maximu 300 tun.

Běžná zimní produkce teplárny, když je venku kolem nuly, je 200 tun páry za hodinu. „Firma má v rezervě ještě záložní zdroj Nové Vráto a plynové kotle, takže ani případný další pokles mrazů tepelnou pohodu domácností neohrozí,“ řekl mediální zástupce teplárny Zdeněk Zuntych.

Teplárna dodává teplo a teplou vodu do více než 28 300 bytů ve městě. Běžná zimní produkce teplárny, jsou-li venkovní teploty kolem nuly, je okolo 200 tun páry za hodinu v pracovních dnech a 150 až 170 tun o víkendech. Silné ochlazení zvedá podle mluvčího výrobu úměrně tomu, jak roste zájem o teplo a teplou vodu a jak promrzají zdi budov. „Zatímco v pátek 23. února dosáhla výroba 240 a po oba víkendové dny 200 tun páry za hodinu, v pondělí 26. února, kdy se opět rozjela výroba průmyslových podniků, stoupla na 280 tun a teď se ještě zvýšila,“ uvedl Zuntych.

Podle místopředsedy představenstva teplárny Tomáše Kollarczyka se výroba o mrazivém víkendu zvýšila na úroveň všedního dne.

Energetici upozorňují na to, že ve velkých mrazech není dobré mít dlouhodobě otevřená sklepní okna, vchodové dveře či okna v bytech. Hrozí, že radiátory a rozvody topení i teplé vody vychladnou a zamrznou. Pomůže nastavit termostatické hlavice do polohy 1 nebo proti zamrznutí (sněhová vločka). „Pak radiátor zvolna topí a nezamrzne, i kdyby okno nebylo zcela zavřené,“ vysvětlil Zdeněk Zuntych.

Foto teplarna-cb.cz | Zdroj ČTK

Štítky mráz, teplárna, produkce, pára, teplo, Česko, České Budějovice, Nové Vráto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická teplárna se v mrazech blíží výrobnímu maximu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.