Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Azylové domy vyhlásily kvůli silným mrazům krizový režim. Na ulici nenechají nikoho

Život na ulici s sebou v zimě přináší zvýšené riziko podchlazení. Azylové domy jsou proto v těchto dnech vytíženější než obvykle. Například Dům svatého Pavla při Městské charitě České Budějovice až do odvolání zavedl krizový režim, při kterém poskytuje přístřeší všem lidem bez domova.

Při krutých mrazech, které tento týden panují, pomáhá Dům svatého Pavla lidem z ulice přečkat noc v teple. 

„Během takto mrazivých dní a nocí tolerujeme i alkohol, když nejsou uživatelé opilí příliš. V takovém případě je pošleme na záchytku. Neplatí ani dočasné vyloučení kvůli dřívějším prohřeškům. Na ulici nikoho nenecháme,“ uvedl ředitel Městské charity České Budějovice Josef Hes s tím, že od minulého týdne evidují stoprocentní vytíženost.

Noclehárna domu má kapacitu 20 lůžek a zájemci o přespání musejí zaplatit poplatek 50 korun. Pro ty, kteří nemají peníze nebo nechtějí za azyl platit, je při vyhlášené krizové situaci během noci v provozu také nízkoprahové denní centrum. Tam mohou přečkat noc zdarma.

„V noci z neděle 25. na pondělí 26. února spalo na noclehárně 17 mužů, na krizi bylo 10 lidí,“ řekla vedoucí Domu svatého Pavla, Petra Vohlídalová.

ČTĚTE TAKÉ: Mrazivé počasí přináší specifickou činnost strážníků

Velmi dobře s námi spolupracuje městská policie. Pokud dojde k výtržnostem, policisté přijedou během pár minut. Z kraje zimy zemřela kvůli mrazu jedna žena. My jsme ji poslali do nemocnice, ale ona na vlastní žádost odešla a venku potom umrzla. Tomu chceme předejít,“ dodal ředitel s tím, že letos naštěstí v Budějckých ulicích nikdo neumrzl.

Pokud podle Hese někdo azyl odmítne, terénní pracovníci mu poskytnou deky a jídlo. Strážníci městské policie kontrolují místa, do kterých se lidé bez domova uchylují, několikrát za noc.

Během dne pak azylový dům prodloužil i dobu, po kterou mohou lidé bez přístřeší pobývat v nízkoprahovém denním centru, ze dvou hodin na čtyři. Pobyt v tomto zařízení je z kapacitních důvodů časově omezen, aby se mohli návštěvníci zařízení prostřídat v koupelně či kuchyňce. Během dne mají k dispozici potraviny od dárců či z potravinové banky a ve všedních dnech mohou dostat polévku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovec, mráz, zima, azylový dům, charita, nocleh, dům, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Azylové domy vyhlásily kvůli silným mrazům krizový režim. Na ulici nenechají nikoho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.