Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lipenská bruslařská magistrála se oficiálně otevřela

Bruslařská magistrála na lipenské přehradě se dnes, v pondělí 26. února, oficiálně otevřela. Díky mrazům posledních dnů je už led dost silný. Zájemci mohou využívat dva okruhy, každý měří několik kilometrů. Jeden z nich provozovatelé upravili u Lipna nad Vltavou, druhý vede z Frymburku do Přední Výtoně.

Řada lidí ale na Lipně bruslila už v minulých dnech. „Led dosahuje síly 19 až 20 centimetrů, což stačí k tomu, abychom mohli oficiálně provoz zahájit,“ uvedl Vojen Smíšek z lipenského skiareálu. 

Za bezpečné minimum je považován led o síle 18 centimetrů. V ideálním případě pak magistrála spojuje i Lipno nad Vltavou s Přední Výtoní a Frymburkem. Momentálně tuto trasu nelze upravit s ohledem na to, že led v některých místech ještě není tak silný. „Jedná se hlavně o bývalé koryto Vltavy, kde vždy hladina zamrzá pomaleji,“ dodal Smíšek.

Loni byla magistrála oficiálně otevřená 38 dní. Lidé ji mohli využívat od druhé poloviny ledna do konce února. „Předtím se šest sezon na magistrále nebruslilo, protože k tomu nebyly podmínky,“ podotkl Smíšek.

Led na lipenské přehradě nabízí i další využití. V sobotu se například u Frymburka bude konat závod v běžeckém lyžování na zamrzlé přehradě. Zájemci si mohou vyzkoušet deset nebo pětadvacet kilometrů dlouhou trať. „Závod má sice nulové převýšení, ale kde nejsou stoupání, nejsou ani sjezdy k odpočinku. Pokud bude navíc foukat, po větru závodníci poletí a proti větru si budou připadat, že běží do pěkně dlouhého kopce,“ upřesnil za pořadatele Martin Řezáč.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky brusle, magistrála, Lipno, led, Frymburk, Vodní nádrž Lipno, Lipno nad Vltavou, Přední Výtoň, Martin Řezáč, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenská bruslařská magistrála se oficiálně otevřela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.