Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakoničtí vojáci ladili činnost na místech velení a trénovali řízení palby

Vystřelit raketu a zničit nepřátelský vzdušný cíl je jen poslední článek řetězce činností, které při ochraně vzdušného prostoru vykonávají příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Aby vojáci neztráceli, ale naopak zvyšovali svoje schopnosti, musí pravidelně absolvovat výcvik. Jeden takový se konal právě tento týden v posádce ve Strakonicích.

Během nácviku směn míst velení si svoje dovednosti prohlubovali vojáci, jež obsluhují místo velení protiletadlového pluku a místa velení palebných jednotek. Podobný výcvik absolvují pravidelně. Jeho cílem je zdokonalit informační tok mezi jednotlivými stupni velení a řízení v rámci pluku a sladit součinnost s vyššími stupni velení a řízení.

Strakoničtí vojáci dále procvičovali i řízení palby. „Smyslem výcviku bylo sladit směny, které se podílejí na sběru radiolokačních dat, identifikaci cílů a vedení palby proti vzdušnému protivníkovi.  Pozornost jsme zaměřili na činnost směn od místa velení pluku, přes místo velení palebné jednotky, až po obsluhy řídícího a naváděcího radiolokátoru SURN CZ,“ uvedl praporčík František Hammerbauer z oddělení bojové přípravy a dodal, že vojáci působili proti reálným i simulovaným vzdušným cílům.

Důležitá je sladěnost

Všechny postupy, jež vojáci používají v boji se vzdušným protivníkem, musí být sjednocené. „Od plánovacího a rozhodovacího procesu, vydávání rozkazů či přijímání hlášení, jež probíhají na místě velení pluku, až po vedení radiolokačního průzkumu, identifikaci vzdušného protivníka a následného ničení vzdušných cílů palebnou jednotkou. Podobné nácviky jsou nezbytné k tomu, aby vojáci na všech stupních velení a řízení byli schopni jednotně interpretovat vzdušnou situaci a efektivně vést palbu proti vzdušnému protivníkovi,“ uzavřel praporčík Hammerbauer.

Autoři | Foto praporčík Miroslav Majer

Štítky vojáci, Strakonice, palba, velení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci ladili činnost na místech velení a trénovali řízení palby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.