Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na železnici loni zahynulo 237 lidí, většinou šlo o sebevrahy

Na železnici v Česku loni zemřelo 237 lidí, což je o jednoho méně než v roce 2016. Stejně jako v předchozích letech většina těch, kteří zahynuli po srážce s vlakem, byli sebevrazi. Loni tak svůj život úmyslně ukončilo 203 lidí. V porovnání s rokem 2016 mírně klesla i výše škody způsobené při železničních nehodách, a to o čtyři miliony korun na 179 milionů korun.

O téměř sedm procent ale meziročně přibylo mimořádných událostí na železnici, za loňský rok jich SŽDC eviduje 1012. Na přejezdech se stalo 160 nehod, přičemž nejvíce jich bylo na úrovňových křížení trati a silnice se světelnou signalizací. Celkově si střety vlaku s autem nebo chodcem na železničních přejezdech loni vyžádaly 34 obětí, to je podle Tesaře o deset méně než předloni. „Ze statistik ale vyplývá, že hned 14 usmrcených jednalo ve zjevně sebevražedném úmyslu,“ sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.

Stejně jako v předchozích letech pak přibylo případů, kdy vlak nezastavil před návěstidly zakazujícími jízdu. SŽDC loni zaznamenala 126 takových událostí, což bylo podle ní pětileté maximum. „Až na čtyři výjimky šlo vždy o pochybení zaměstnanců dopravců a nejčastějším důvodem bylo nedobrzdění vozidla a nerespektování návěstí při posunu,“ uvedl Tesař.

ČTĚTE TAKÉ: Na železničním přejezdu na Strakonicku se srazil vlak s traktorem. Dva lidé jsou zraněni

Jako nejvážnější loňskou nehodou uvedl červnovou událost na přerovském nádraží, kde vlak projel návěstidlo a při brzdění narazil do zarážedla kusé koleje. Vedle hmotné škody 30 milionů korun si nehoda vyžádala zranění tří drážních zaměstnanců ve vlaku a dalších 16 cestujících.

Jihočeským železnicím se vlakoé nehody nevyhnuly ani letos. Od začátku roku došlo ke střetu vlaku s osobním automobilem u Nové Pece, další taková nehoda proběhla ve Vrcovicích. Kuriozní bylo střetnutí vlaku s traktorem, ke kterému došlo na Strakonicku. Na kolejích v jižních Čechách pak o život přišel muž, který se procházel po kolejišti.

Autoři

Štítky železnice, koleje, sebevrah, nehoda, vlak, havárie, Správa železniční dopravní cesty, Česko, Pavel Tesař, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na železnici loni zahynulo 237 lidí, většinou šlo o sebevrahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.