Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pouličním umělcům v Českém Krumlově se zpřísnila pravidla pro vystupování

Český Krumlov zpřísnil vyhlášku o provozování pouliční produkce. Jedno vystoupení může nově trvat nejvýše hodinu a hrát bude možné nejpozději do 21:00, tedy o hodinu méně než tomu bylo dosud. Navíc bude platit zákaz používat zesilovače.

V historickém centru Českého Krumlova, města zapsaného na seznamu památek UNESCO, bývá nejvíce pouličních muzikantů především v létě. Strážníci kvůli tomu často řešili stížnosti na hluk, dlouhotrvající monotónní zvuky a dlouhou dobu produkce na jednom místě. Obyvatelé centra si stěžovali také na pozdní dobu produkce. Od června do září se totiž mohlo hrát do 22:00.

Loni nedali strážníci nikomu z hudebníků pokutu a muzikanti, kteří délku hraní překročili na vyzvání místa opustili. „V létě bývá v centru tak deset muzikantů denně,“ řekl velitel městské policie Jan Šítal.

Vyhlášku o hraní na ulici schválili zastupitelé již v červnu 2016, nyní ale schválili tři změny. Doba jedné produkce bude nově zkrácená z 90 maximálně na 60 minut, hrát bude možné nejdéle do 21:00 (od 10:00) a hudebníci nesmí používat elektronické zesilovače. Vyhláška již předloni v červnu dále určila, že jednotliví muzikanti musí být od sebe vzdáleni aspoň 50 metrů a jeden nesmí zabrat plochu nad metr a půl čtvereční.

„Upravujeme to, co zkušenosti ukázaly, že je potřeba omezit. Je to ze zkušeností, které jsme čerpali i z ostatních měst, například z Prahy,“ řekl dnes starosta Dalibor Carda

Dílčí změny vyhlášky doporučil radním velitel městské policie Jan Šítal s cílem zmírnit dopad pouličních produkcí na provozovny a obyvatele centra.

Zastupitelé města o změnách rozhodli ve čtvrtek 22. února. Pro návrh hlasovalo 14 z 18 přítomných zastupitelů, dva byli proti, dva se hlasování zdrželi.

Autoři

Štítky pouliční umělec, hudba, Český Krumlov, busker, Světové dědictví UNESCO, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouličním umělcům v Českém Krumlově se zpřísnila pravidla pro vystupování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.