Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé bojují o záchranu jelena ze šumavské Kvildy. Petice podepisují tisíce lidí

Osud jelena, který na začátku února zaútočil na turisty ve výběhu Návštěvnického centra u šumavské Kvildy, není lidem lhostejný. Po zveřejnění zpráv o jeho možném usmrcení se na sociálních sítích strhla lavina protestů a lidé hromadně podepisují petice na záchranu zvířete.

Šumavský národní park (NP) zvažuje všechny možnosti, jak se zvířetem, které pozbylo svou plachost, naložit. To, že by bylo zvíře usmrceno je podle mluvčího Správy NP Šumava Jana Dvořáka poslední možnou variantou. Ve hře je prodej jelena či jeho umístění do jiného zařízení národního parku.

Celá situace vyvolala nejen na sociálních sítích protesty lidí. Ti zakládají petice jako Nechte jelena z Kvildy žít, kterou již podepsalo téměř 14 tisíc lidí. Pro záchranu zvířete se například na svém facebookovém profilu vyjádřil i biatlonista a olympionik Michal Šlesingr. „V první řadě bych chtěl upozornit na to, že vinu za tento incident nenese jelen, ale provozovatel návštěvnického centra, který umožňoval interakci jelena s návštěvníky,“ uvedl.

„Toto zvíře nemůže pro svoji nebezpečnost již déle zůstat ve volně přístupném výběhu návštěvnického centra Kvilda,“ uvedl Dvořák s tím, že výběh je od 4. února, kdy k incidentu došlo, uzavřen.

ČTĚTE TAKÉ: Jelen v šumavském návštěvnickém centru zranil turistu. Ochočené zvíře bude zastřeleno

O jelena už projevil zájem Klub vojenské historie Gabreta v čele se starostou Kvildy Václavem Vostradovským. „Pochází z obory a na lidi je zvyklý, proto se turistů vůbec nebojí. Rádi bychom jelena odkoupili a přesunuli ho do obory. S odstřelem rozhodně nesouhlasíme,“ uvedl starosta.

Návštěvnické centrum je nyní pro turisty uzavřeno, minimálně do 10. března. Do té doby proběhnou úpravy výběhu, které mají vést k zamezení podobných událostí.

Autoři | Foto Facebook NP Šumava

Štítky jelen, Kvilda, nebezpečný jelen, zraněný turista, petice, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Michal Šlesingr, Jelena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé bojují o záchranu jelena ze šumavské Kvildy. Petice podepisují tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.