Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Masaryk se zřejmě vrátí do Kněžských Dvorů

Busta T. G. Masaryka se pravděpodobně vrátí do Tyršova sadu v Kněžských Dvorech, které jsou součást severního předměstí Českých Budějovic. Usiluje o to v čele se svým předsedou Jaroslavem Havlíčkem územní skupina, která předává podněty územnímu výboru a ten dále vedení města. A budějcký magistrát hodlá snahu podpořit.

Původní sochařské ztvárnění prezidenta strhli z podstavce v Tyršových sadech v Kněžských Dvorech nacisté a v padesátých letech se o její definitivní odstranění postarali komunisté. 

„Letos si připomínáme sto let od vzniku Československa a navrácení symbolu této doby, T. G. Masaryka, do Kněžských Dvorů by rozhodně bylo namístě. Proto jsem kontaktoval jak předsedu územní skupiny Jaroslava Havlíčka, který se na nás v této záležitosti obrátil, tak i akademického sochaře Ivana Tláška, který by udělal nový odlitek a dílo vyrobil. Město by ho pochopitelně zaplatilo," uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Odlitek bude zřejmě vyroben podle stávající busty umístěné ve vstupní hale Základní školy v Novém Vrátě, kam ji odbor vnitřních věcí magistrátu v srpnu 2017 dlouhodobě zapůjčil. „Součástí celé akce bude muset být i zhotovení nového podstavce, protože ten původní byl v předešlých letech také odstraněn," podotkl Podhola.  

Autoři | Foto Commons.wikimedia.org/wiki

Štítky T. G. Masaryk, busta, výročí, Kněžské Dvory, Tomáš Garrigue Masaryk, Jaroslav Havlíček, České Budějovice, Petr Podhola, vznik Československa, Tyršovy sady (Pardubice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masaryk se zřejmě vrátí do Kněžských Dvorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.