Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli modernizaci babyboxu přeruší strakonická nemocnice dočasně jeho provoz

Babybox, který se nachází v prostorách Nemocnice Strakonice, bude od zítřka, středy 21. února, dočasně mimo provoz Důvodem je výměna za novější model speciální schránky, kam mohou matky anonymně odložit své novorozence.

„O znovuuvedení do provozu budeme informovat,“ říká předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Podle informací zakladatele českých babyboxů Ludvíka Hesse, pokud vše půjde podle plánu, by se strakonický modernější babybox mohl ve Strakonicích znovu otevřít 23. března.

Strakonický babybox funguje od 23. března 2009 a posloužil již dvakrát. Poprvé 7. října 2011, kdy v něm zdravotníci nelazli chlapečka, který dostal jméno Tomáš Švanda. Naposledy 21. září 2017 do strakonického babyboxu byla umístěna holčička, která následně dostala jméno Melitta Krásná. Jako první s ní přišla do kontaktu zdravotní sestra Helena Frömlová, následně ji ošetřil dětský lékař Petr Lyer.

ČTĚTE TAKÉ: Do babyboxu ve Strakonicích někdo v noci odložil zdravou holčičku

V Jihočeském kraji jsou babyboxy na šesti místech. První schránka na jihu Čech byla umístěna do Nemocnice Jindřichův Hradec, kde funguje od 23. prosince 2008 a dosud do ní bylo odloženy dvě děti. Stejný počet nemluvňat zdravotníci našli v už zmiňované schránce ve strakonické nemocnici, která má babybox od 23. března 2009. Jedno děťátko pak bylo  do babyboxu umístěno v písecké nemocnici, kde schránka funguje od 11. ledna 2010. Dosud žádné miminko nebylo vloženo do babyboxu v českokrumlovské nemocnici, kde je od 8.března 2012 a ani do babyboxu, který funguje od 25. dubna 2012 ve Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. V Táboře v G-centru je zatím nejmladší jihočeský babybox, funguje od 4. února 2013 a bylo v něm nalezeno jedno novorozeně. 

„V České republice zřízeno dvaasedmdesát babyboxů, jejich dvířky prošlo 164 dětí, z toho šestnáct loni a dvě letos," podotkl Ludvík Hess.

Štítky Babybox, Strakonice, nemocnice, modernizace, Hess, Nemocnice Strakonice, a.s., Ludvík Hess, Tomáš Fiala, Česko, Nemocnice Jindřichův Hradec, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli modernizaci babyboxu přeruší strakonická nemocnice dočasně jeho provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.