Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Slavie neboli Armaďák podruhé a naposled

Milí přátelé, na začátek se musím omluvit, protože v prvním dílu našeho povídání o Armaďáku jsem psal, že zmizely ze střechy Slavie nevzhledné komíny. No, ony nezmizely všechny, jen některé a ty zbývající byly sníženy, takže nyní nepůsobí tak rušivě jako dříve.

Zpět ale k zajímavostem z bývalého Německého domu. Pokud budete stoupat hlavním schodištěm do velkého tanečního sálu, tak na konci schodiště jsou dva velké kamenné podstavce, na které navazuje zábradlí. Na těchto podstavcích stály plynové lampy, které osvětlovaly konec schodiště. Jak víme, že byly napájeny plynem? Pokud se podíváte na horní plochu podstavců, uvidíte, že do jejich nitra vedou úzké trubičky. To byly právě přívody plynu k lampám. Hezky to Milan zdůraznil na jedné z přiložených fotografií. 

Než vejdete do sálu, zvedněte oči nahoru nad vstupní dveře. Tam jsou na dřevěném obložení vidět tři skoby, na kterých visela německá orlice. Kdepak je jí asi konec?! Možná, že byla v roce 1945 rozšlapána, možná, že ji někdo má ještě doma. Když vejdete do hlavního sálu, uvidíte zde pod stropem tři skleněné lustry. Ty vyrobili v Novém Boru a tehdejší Německý dům je dostal darem od tamních skláren. Plánoval se totiž příjezd Adolfa Hitlera do Českých Budějovic a jeho vystoupení právě v Německém domě. To se sice nikdy neuskutečnilo, v sále ale řečnil například Konrád Henlein nebo německý ministr a generál SS K. H. Frank. V pozdějších letech si zde zapřednášel pro změnu Klement Gottwald.

V hlavním sále jsou krásné železné sloupy, které podpírají horní ochoz, ze kterého dojaté maminky pozorují své ratolesti, když poskakují v tanečních na parketě. Malá odbočka – věděli jste, že taneční pro mládež se začaly organizovat v českých zemích již po roce 1830? Zpět ale ke sloupům. Že dříve byly v sále, to se samozřejmě vědělo z historických fotografií, ale v pozdější době byly sloupy zakryty a obestavěny. Při nedávné částečné rekonstrukci zaměstnanec stavební firmy neopatrně manipuloval s kolečkem a vlastně nechtíc obnažil původní železnou konstrukci. Sloupy byly tedy zrekonstruovány a v současné době je můžete vidět v plné parádě.

Jak vypadají sklepy? Část sklepů je opravena, ta nás moc nezaujala. Zato druhá část je tajemně harry potterovská, zvláště když jsou malé místnosti a úzké chodby zaplněny různými železnými monstry, vyrobenými odhadem v padesátých letech. Všechna sloužila k topení, popř. chlazení sálu, tělocvičny, kina nebo kanceláří. To všechno bylo, anebo ještě je, v Armaďáku.

Milá paní Ivo Peštová, děkujeme vám za krásné povídání o Slavii, bylo na Vás vidět, jak ji budete před rekonstrukcí těžko opouštět. Věřím, že se Vám ještě podaří v prosinci tohoto roku uspořádat tradiční Svíčkový ples, těsně před začátkem oprav.

A tobě milá Slavie, přejeme za všechny Budějovičáky ducha povznášející rekonstrukci a těšíme se na tebe, až budeš oblečena v nový, slušivý a vkusný šat.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Maršík, Binder, Slavie, Armaďák, České Budějovice, Milan Binder, Německý dům (Ostrava), schodiště, sloup, rekonstrukce, Adolf Hitler, Klement Gottwald, Karl Hermann Frank, Konrad Henlein

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Slavie neboli Armaďák podruhé a naposled  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.