Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zlatou pivní pečeť získalo v Českých Budějovicích pětašedesát pivovarů

Ceny Zlatá pivní pečeť získalo na 28. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích pětašedesát pivovarů. Nejvíc Bernard, Heineken i Rodinný pivovar Zichovec, dále Černá Hora, Starobrno, Holba, Budvar, Poutník, Litovel, Primátor, Protivín, Dalešice, Staropramen či Pivovar Jadrníček z Náměšti na Hané. Vyplývá to z výsledků soutěží, které zveřejnil Alois Srb z pořadatelské agentury Revel. Festival skončí v dnes, sobotu 17. února

Při Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích soutěžilo víc než 250 pivovarů, 603 degustátorů posoudilo kvalitu 1200 vzorků. Ocenění ve dvaatřiceti pivovarských kategoriích včetně ciderů předají pořadatelé právě dnes, v sobotu 17. února, v českobudějovickém kulturním domě Gerbera. Právě tam je festivalová část pro veřejnost. Ceny dostanou pivovary, které skončily na prvních třech místech.

Soupeřily nadnárodní koncerny, středně velké tuzemské pivovary i minipivovary. Mezi světlými desítkami zvítězil TAS z Pivovaru Černá Hora, v kategorii světlý ležák obsadil první tři místa Bernard z Humpolce s jedenáctkou Humpoleckou, Třebíčskou a Břeclavskou.

V kategorii kvasnicové pivo má zlato s dvanáctistupňovým Svátečním ležákem, získal v ní i třetí místo. „Je to vysokou kvalitou všech výrobků, které Bernard má, většina jich je stále na špici. Takových pivovarů je tady více. Je třeba vzít v úvahu Černou Horu, která tu získala několik ocenění, je tu velký podíl Heinekenu, jak České republiky, tak Slovensko. Je vidět, že v těchto firmách mají stále nastavenou vysokou laťku,“ řekl Alois Srb z pořadatelské agentury Revel.

ČTĚTE TAKÉ: O Zlatou pivní pečeť se v Budějcích utká přes dvě stě pivovarů z různých koutů světa

Pivovar Černá Hora získal s Velenem druhou příčku v sekci pšeničných piv, v níž vyhrál Primátor, a druhé místo s Black Hill Ciderem v kategorii tradiční cider. Heineken získal druhá místa se světlým Starobrnem i světlým prémiovým ležákem Drak, bodoval také s tmavým Zlatým Bažantem, první místo obsadil s jeho nealko verzí, zvítězil rovněž v ochucených ciderech. Dvě třetí místa, s tmavým ležákem B: Dark a s bezovým Pardálem, obsadil národní podnik Budějovický Budvar. „Tyto dva produkty získaly ocenění i v minulém roce a je vidět, že jsou to nadstandardní výrobky,“ podotkl Srb.

Mezi prémiovými světlými ležáky vyhrál Pivovar Holba, ve světlých speciálech pelhřimovský Poutník, v polotmavých pivech Démon z Vysokého Chlumce. Nejlepším tmavým ležákem je Lobkowicz z Pivovaru Protivín. Rodinný pivovar Zichovec z Loun bodoval čtyřikrát, vyhrál s černou sedmnáctistupňovou ipou Baby Revolution a dvacetistupňovou ipou Ježíšek.

Poprvé se festivalových degustací účastnily pivovary z Chile a Mexika, nejvíce zahraničních výrobců bylo ze Slovenska. Festival nabízí 200 druhů piv. 

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Pivní pečeť, festival, cena, pivo, pivovar, České Budějovice, Heineken, Pivovar Černá Hora, Budějovický Budvar, Pivovar Starobrno, Pivovar Holba, Tallinn, Zichovec, Pivovar Staropramen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatou pivní pečeť získalo v Českých Budějovicích pětašedesát pivovarů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.