Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zachraňují životy, ale zůstávají v utajení. Dárci krve převzali ocenění za mnohonásobné odběry

Sportovní medaile potěší, ale ocenění získané za záslužnou činnost, jako je dárcovství krve, zahřeje ještě o něco víc a zaslouží si dvojnásobný obdiv. Při slavnostním předávání Janského medailí se ve čtvrtek 15. února v českobudějovickém Metropolu sešlo přes 80 dárců krve, kteří dohromady podstoupili přes dva tisíce odběrů.

Oblastní spolek Českého červeného kříže České Budějovice každoročně oceňuje bezpříspěvkové dárce krve, pro které je vedle dobrého pocitu odměnou také Janského medaile. Stříbrnou medailí za dvacet odběrů bylo letos oceněno 57 dárců krve, zlatou medaili za úctyhodných 40 odběrů si odneslo 24 dobrovolníků.

Ocenění předával radní Michal Kohn za účastni předsedy Oblastního spolku Českého červeného kříže Karla Bláhy, primáře českobudějovické nemocnice Petra Biedermana a Jiřího Marečka ze Spolku dárců krve.
Stříbrnou medaili Jana Janského za 20 odběrů obdrželo 57 dárců krve.

Samotní dárci, kteří přispívají k záchraně životů lidí, působili při předávání skromným dojmem. Právě oni jsou však těmi, kdo si za svou často téměř celoživotní činnost zaslouží velký obdiv.

„Dárců krve stále ubývá, o to více je bezpříspěvková činnost hodna obdivu,“ pochválil přítomné dárce Karel Bláha z Červeného kříže, protože díky nim není nedostatek životadárné tekutiny, který se zatím nedá žádným způsobem plnohodnotně nahradit.

U mě je to velmi zajímavé. První odběr jsem spáchal jako voják základní služby v roce 1973, pak jsem si dal dvacet let pauzu. Potom jsem začal dávat už tady v Českých Budějovicích pravidelně dle potřeby transfuzní stanice, ale někdy do toho vlezla třeba nemoc, nebo exotická dovolená, kdy vás vyřadí. Ten čtyřicátý odběr se mi podařilo udělat v roce, kdy jsem dosáhl věkového limitu 65 let,“ svěřil se Lubomír Pixa z Rožnova, zlatý medailista.
Mezi dárci, kteří si odnesli zlatou medaili za 40 odběrů krve, byl i Lubomír Pixa z Rožnova.

Primář budějcké nemocnice slavnostní část večera ukončil s tím, že pacienti, kteří potřebují transfuzi budou pořád a je proto důležité mít dárcovskou základnu. „Dříve byla při operacích obrovská spotřeba krve, protože vybavení nebylo na tak vysoké úrovni jako dnes, ale i nyní je krve potřeba. Ideální stav by byl, kdyby dárvci tvořili pět procent populace, to se ale nesplňuje a dárců naopak postupně ubývá. Mladí dávají plazmu za peníze, ta je ale vyvážená do ciziny, kde se z ní vyrábějí různé preparáty, ale pouze malá část se vrací zpátky do Čech,“ poznamenal.

Vyzvdvihl i ochotu dárců, protože často chodí k odběrům na zavolání ve svém osobním volnu. Uvedl také příklad pacienta, který trpí vzácnou chorobou a od začátku roku už mu byla transfundována krev od čtyř stovek dárců. Při jednom odběru je pak dárci obvykle odebráno 400-500 mililitrů krve.
Stříbrná medaile Jana Janského.

Štítky dárci krve, odběr, krev, dobrovolník, hrdina, dárce krve, Jan Janský, Dům kultury Metropol, stříbrná medaile, Karel Bláha, České Budějovice, Český červený kříž, Nemocnice České Budějovice, Červený kříž, Rožnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachraňují životy, ale zůstávají v utajení. Dárci krve převzali ocenění za mnohonásobné odběry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.