Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O bydlení v jižních Čechách je stálý zájem, začínají však docházet místa pro nové stavby

V Jihočeském kraji se loni dostavělo proti předchozímu roku o 276 bytů méně. Jižní Čechy jsou sice oblíbeným místem k bydlení, oproti ostatním krajům České republiky však zaznamenaly nejvyšší pokles rozestavěných bytů. Jedním z faktorů může být i počínající nedostatek lokalit.

V Jihočeském kraji se loni dostavělo o osm bytů více než v roce 2016, celkem 1252. Přesto se však jedná o nejvyšší pokles výstavby nových bytů v celé České republice, a to o téměř 14 procent.

Nejvíce klesla stavba bytů na Českokrumlovsku, jen na Písecku a Strakonicku byla vyšší než předloni. Na Českobudějovicku pak byl zaznamenán největší počet započatých staveb v kraji. Přímo v Budějcích letos v listopadu přibude 91 nových bytů ve dvou pětipatrových domech v lokalitě Luční jez, kde je již nyní zhruba sto bytů. Novostavba vyšla investory na částku převyšující dvě stě milionů korun a Tomáš Hejpetr ze společnosti, která má stavbu na starosti uvedl: „Držíme termín dokončení, lidé si už zamluvili dvě třetiny bytů.“

O bydlení v jižních Čechách, od Budějc až po Šumavu, je neustále velký zájem, pokles počtu rozestavěných bytů je proto podle Hejpetra paradoxní.

„Nevím, jestli je to trošku prodlužujícími se lhůtami na úřadech, protože sice nový stavební zákon říká, že se to má všechno zjednodušit, ale ono to v reálu tak není. Mnohdy se do toho investorům a developerům tak rychle po sobě nechce: když něco dokončíme, tak to pak hrozně dlouho trvá, než se podaří povolit cokoli dalšího. Zájem o nové a kvalitní bydlení je, ale neumíme to nakrmit. A i ty lokality trochu dochází,“ řekl Hejpetr.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že počet dokončených bytů v Jihočeském kraji tvořil loni 4,4 procenta celorepublikové výstavby a v celém kraji je největší zájem o byty v rodinných domech, loni totiž tvořily právě tyto stavby 72 procent z celkového počtu rozestavěných bytů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, bydlení, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Česko, České Budějovice, okres Český Krumlov, okres Písek, okres Strakonice, okres České Budějovice, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O bydlení v jižních Čechách je stálý zájem, začínají však docházet místa pro nové stavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.