Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Klostermannovi nakladatel vydělá, říká znalec šumavských knih

V Jihočeské vědecké knihovně evidují za loňský rok 245 výpůjček knih Karla Klostermanna, spisovatele Šumavy, od jehož narození uplynulo dnes, 13. února, 170 let. Autorův odkaz udržují v jižních Čechách dva spolky. Nakladatelé na jeho díle neprodělají, tvrdí zástupci knihoven, spolků a ředitel volyňského muzea a znalec šumavské literatury Karel Skalický.

V Srní funguje sdružení Karla Klostermanna, podílelo se i na obnově spisovatelova hrobu v Plzni. Ve Štěkni na Strakonicku působí osmičlenné sdružení Institut Karel Klostermann. Pořádá přednášky, čtení, výstavy, provozuje 7,5 kilometru dlouhou stezku místy, kudy chodíval. Organizuje i rýžování zlata.

„V místech, odkud máme nádhernou fotku z roku 1912, jak chytal ryby, je tam s celou rodinou. Chápeme ho jako apoštola Evropské unie. O Šumavě psal asi z 60, 70 procent, bylo to i Bavorsko, Rakousko, Francie, Polsko, Německo,“ řekl František Sáček z institutu. Do Štěkně přijeli i autorovi příbuzní z Francie. Klostermann žil ve Štěkni 17 let, zemřel na zámku, kde je od roku 2002 otevřen pokoj s jeho romány.

Ředitel Městského muzea ve Volyni Karel Skalický řekl,že Klostermannovy knihy se vydávají dodnes, nejvíc román V ráji šumavském. Některé knihy vyšly i dvacetkrát. Klostermann je podle něj šumavské výkladní příjmení, které dost často Šumavu zastupuje.

„Pokud chtějí nakladatelé na něčem vydělat nebo neprodělat, tak Klostermann je jasná volba. Je to kvalitní šumavská literatura, ale zároveň si nese určité stopy popularity a s ní spojené komerce,“ řekl Skalický, jemuž přijdou zajímavé Klostermannovy kratší črty a povídky.

Jihočeská vědecká knihovna eviduje za loňský rok 245 výpůjček, meziročně o 48 méně, zato v roce 2015 půjčila 314 jeho knih. Za letošní leden bylo 42 výpůjček. „Nejžádanější tituly jsou Mlhy na Blatech, Ze světa lesních samot, Světák z Podlesí a také Črty ze Šumavy. Karlu Klostermannovi se věnujeme i v elektronické knize Kohoutí kříž věnované šumavské literatuře. Čtenáři tu najdou nejen ukázky z jeho méně známých děl, ale také zajímavé vzpomínky jeho neteře Anny Jelinekové,“ uvedla mluvčí knihovny Petra Mašínová. Knihovna má 18 300 registrovaných čtenářů.

Když se v roce 2008 připomínalo 160 let od autorova narození, některá jihočeská muzea podle Skalického nevěděla co vystavit. „Něco bylo paskvil, třeba v Budějovicích šumavská podmalba, kde se mohl člověk projet na rotopedu. Klostermann je dnes tlačen trošku turisticky,“ míní.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Klostermann, spisovatel, Šumava, výročí, kniha, knihovna, Karel Klostermann, Jihočeský kraj, muzeum, Karel Skalický, literatura, Srní, Štěkeň, Francie, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Klostermannovi nakladatel vydělá, říká znalec šumavských knih  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.