Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Temelíně zavezli palivo do reaktoru

​Přesně 163 palivových souborů umístili odborníci v Jaderné elektrárně Temelín do reaktoru prvního bloku. O víkendu zavážení paliva po třech dnech ukončili. Aktuálně probíhá zavírání reaktoru.

Zavážení probíhalo tři dny nepřetržitě 24 hodin denně. „Palivo jsme zavezli bez komplikací. Je to pro nás rutinní záležitost, i tak ale musíme být velmi pozorní,“ zhodnotil průběh zavážení temelínský ředitel Jan Kruml. Soubory byly umísťovány sektorově od krajů a na přesně stanovenou pozici. Tu určili reaktoroví fyzici podle složitých výpočtů. Některé souboru jsou nové a jiné budou v reaktoru čtvrtým rokem. Proto je důležité palivo poskládat tak, aby neutronový tok byl rovnoměrně rozmístěn,“ vysvětlil Kruml.

Během přesunu paliva z bazénu do reaktoru ujel zavážecí stroj přibližně pět kilometrů. Jeho maximální rychlost byla necelých 30 centimetrů za vteřinu. Ta se ale v průběhu zavážení liší. Například vlastní palivový soubor se na pozici v reaktoru zasouvá rychlostí tři centimetry za vteřinu. Každý jeho pohyb sleduje obsluha pomocí speciální kamery. „Vše se děje pod vodou, která spolehlivě ochrání pracovníky na reaktorovém sále. Manipulace byly po celou dobu on-line přenášeny do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni,“ doplnil Marek Sviták, tiskový mluvčí jaderné elektrárny Temelín.

Následovat bude několikadenní montáž rektoru. Poté se přejde do fáze zkoušek a ověřování. Od jejich výsledků se pak bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě. To aktuálně vychází na první polovinu března.

Autoři

Štítky reaktor, palivo, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně zavezli palivo do reaktoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.