Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obnovený rybník má pomoci zadržet vodu v krajině a připomínat Šumavu předků

Na mapu Šumavy blízko Horní Plané na Českokrumlovsku se po desetiletích vrátil další malý rybník. Malé vodní dílo s názvem „Za vodárnou“ ležící u zaniklé německé osady Otice (Ottetstift) ve vojenském újezdu Boletice zde obnovily Vojenské lesy a statky České republiky. Investice je součástí programu Živá voda VLS, kterým se státní podnik snaží zadržováním vody v krajině zvýšit ekologickou stabilitu svých lokalit.

Malý rybníček dříve sloužil německé osadě Otice (Ottetstift), která ležela na Olšinském potoce. Obec ještě v roce 1921 měla podle sčítání obyvatel v prvorepublikovém Československu 9 domů, ve kterých žilo 65 obyvatel. Německé rodiny však byly po roce 1945 na základě Benešových dekretů odsunuty, na území obce vzniknul vojenský újezd Boletice a osada zanikla. A s ní i rybník.  Nyní se vodní plocha s rozlohou 0,3 hektarů do krajiny nad Českým Krumlovem opět vrátila díky bezmála dvoumilionové investici vojenských lesníků.

„Celkově chceme do probíhající fáze programu Živá voda VLS (Vojenské lesy a statky) investovat asi 100 milionů korun. Za ně by v šesti lokalitách ve správě Vojenských lesů a statků měly vyrůst desítky malých vodních děl – rybníků, vodních nádrží, ale také tůní a studánek. Nejde o žádné velká vodní díla a cílem investice ani nejsou primárně chovné vodní plochy. Naší primární snahou je zvýšit biodiverzitu těchto lokalit, zvýšit v době probíhajících klimatických změn množství vody zadržované v krajině a stavby mají mít také svou krajinotvornou funkci,“ vysvětlil ředitel VLS Josef Vojáček.

Zatímco v jiných lokalitách ve správě VLS má investiční program především podobu výstavby nových vodních děl, šumavští lesníci VLS se zaměřili právě na obnovu rybníků, které byly před desetiletími součásti dnes již zaniklých, převážně německých, osad.

„Investici do zadržování vody v krajině jsme pojali jako příležitost, jak se částečně vrátit ke krajině našich předků, jak ji připomenout. Předloni jsme takto obnovili 2,5hektarový rybník na úpatí boletického Špičáku u Maňávky, který byl součástí zaniklé sklářské osady Skelná huť. Dokončený rybník Za vodárnou je druhou z pěti investic, která ve vojenském újezdu Boletice a jeho okolí plánujeme,“ popsal ředitel divize VLS v Horní Plané Petr Král.

Po dvojici rybníků nad Horní Planou se teď lesníci VLS na Šumavě pustili do obnovy půlhektarového Černého rybníka u Arnoštova. O něco hlouběji v lesích lesní správy Arnoštov na Puchárenském potoce pod Rysím vrchem pak čeká na svůj návrat Puchárenský rybník. Tyto vodní nádrže sloužili v historii jako plavební nádrže (tzn. klausy), tedy jakési zásobárny vody pro plavení dříví na řece Blanici. Oba rybníky čekající na obnovu se nacházení v srdci vojenského újezdu Boletice a jsou pro veřejnost tudíž nepřístupné.

„Na obnovách původních vodních nádrží v povodí řeky Blanice intenzivně pracujeme. Prioritu má Puchárenský rybník, kde s ohledem na ochranu životního prostředí proběhly složitá jednání a byl i dohodnut způsob obnovy rybníka,“ doplnil Petr Král.

Tisková zpráva

Štítky Vojenské lesy a statky, obnova, rybník, Šumava, vojenský újezd, vodní dílo, Horní Planá, Boletice, VLS ČR, Otice, Česko, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnovený rybník má pomoci zadržet vodu v krajině a připomínat Šumavu předků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.