Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V komplexu Mariánská přibudou kromě parkoviště i nové byty a unikátní točna pro náklaďáky

V budově Mariánská probíhají stavební práce, jejichž dokončení by mělo v červnu 2018 přinést nové nákupní centrum a parkovací dům s místy pro 160 aut. V půdních prostorech bude navíc také 19 nových bytů k pronájmu. Novinky by také měly pomoci rozhodnout o osudu Galerie Mariánská.

Hlavním pozitivem, které přinesou úpravy objektu bývalých kasáren, je bezesporu možnost parkování v centru města. Nový parkhaus nabídne 160 parkovacích míst, z nichž některá budou vyhrazena pro zákazníky supermarketu Billa. Obyvatelé Českých Budějovic také dostanou možnost si parkovací místo pronajmout, přičemž cena by se měla pohybovat okolo dvou tisíc korun měsíčně. Kolik míst na dlouhodobé parkování nakonec připadne ještě není jisté. Krátkodobé parkování pak bude zpoplatněno 15 korunami za hodinu, návštěvníci centra však na jednu hodinu zaparkují zdarma.

„Požadavku památkářů na dostatečný odstup v horních podlažích jsme vyhověli,“ uvedla Martina Šímová, zástupkyně investora LFIC Group. Achillovou patou podle ní však bylo vyřešení zásobování objektu a obecně napojení na dopravní komunikaci. 

„K vystavění parkoviště do suterénu jsme nedostali povolení, proto jsme projekt upravili a parkovat se bude pouze v nadzemních podlažích,“ popsal Roman Mařík, manažer projektu a dodal, že k zásobování bude sloužit točna pro nákladní automobily uvnitř budovy, která nejspíš bude první svého druhu v České republice. „Náklaďák na točnu najede, ta se s ním otočí, a řidič pak bude moci zase popředu vyjet ven,“ doplnil s tím, že historická budova bude s nákupní částí, která vznikne v přízemí, propojena.

ČTĚTE TAKÉ: Nový komplex v bývalých Mariánských kasárnách v Budějcích nabídne 160 parkovacích míst

V objektu Mariánská probíhá také rekonstrukce půdních prostor historické budovy, kde v budoucnu přibude téměř dvacet apartmánů k pronájmu. Podkroví protkané dřevěnými trámy bude přetvořeno na 19 mezonetových bytů určených k dlouhodobému pronájmu od jednoho měsíce výše. Termín dostavby této části komplexu ještě nebyl stanoven. Prioritou je nyní splnění termínů pro dokončení nákupního centra a parkovacího domu.

Součástí bývalých kasáren, v nichž mimo jiné sloužil také Jaroslav Hašek a Václav Havel, jsou nyní kromě kavárny také Residence Mariánská a Galerie Mariánská, jejíž osud je zatím nejasný, protože v červnu jí končí doba udržitelnosti. Tím ale provoz galerie neskončí, výstavy jsou totiž nasmlouvané až do konce podzimu. Ani poté však galerie končit nemusí, vše se podle Maříka bude odvíjet od zájmu návštěvníků. „Nové nákupní centrum by mohlo přilákat více návštěvníků,“ vysvětlil manažer a dodal: „Je možné, že galerie bude ve stejné podobě fungovat dál, nebo, že se prostory zmenší, vše ale záleží na zájmu lidí, a to ukáže rok 2018.“

Na výstavbu nákupního centra o ploše dvou tisíc metrů čtverečních, jež poslouží lidem pro nákup každodenních potřeb, a parkhausu uvolnil investor, kterým je společnost London Finance and Investment Corporation, a.s., 70 milionů korun bez DPH.

Štítky komplex Mariánská, parkování, byt, nákupní centrum, galerie, obchodní centrum, Mariánská, České Budějovice, Václav Havel, Jaroslav Hašek, London Finance and Investment Corporation a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V komplexu Mariánská přibudou kromě parkoviště i nové byty a unikátní točna pro náklaďáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.