Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Mladý Gentleman silnic z Budějc pomohl řidiči hořícího auta

Titulem Gentleman silnic se může pyšnit šestadvacetiletý Jan Jirka z Českých Budějovic. A právem. Ocenění získal statečný student za odvážný a pohotový zásah u dopravní nehody, po které zůstal řidič zaklíněný v autě. Vůz začal vzápětí hořet. Jan Jirka neváhal, oheň uhasil, a řidiče tak zachránil.

„To by udělal každý. Měl by," okomentoval skromně odvážnou a pohotovou pomoc Gentleman silnic, šestadvacetiletý Jan Jirka z Českých Budějovic.

Nehoda se stala loni v létě na silnici mezi obcemi Římov a Plav, kde narazil osobní automobil Audi 80 do stromu a začal hořet. Nárazem se zaklínily dveře řidiče, který se tak nemohl dostat ven.

Svou obvyklou cestou jel v tu chvíli Jan Jirka s kamarádem: „Když jsme byli za Plavem, všimli jsme si, že nás řidiči problikávají jako varování před nebezpečím. Za okamžik jsme uviděli mimo silnici auto nabourané do stromu. Zastavil jsem a běžel se rychle podívat, co se vlastně stalo,“ popsal první okamžiky. Na místo dorazili asi jako třetí, i tak se ale Jan Jirka rozhodl okamžitě jednat. 

Ve chvíli, kdy zjistil, že je řidič zaklíněný v hořícím automobilu, začal shánět hasicí přístroj: „Získal jsem od ostatních lidí jen hasicí prášky ve spreji, kterými jsem se snažil auto uhasit. Ostatní volali záchranku a hasiče. Když jsme dostali nějakým způsobem oheň pod kontrolu, pokusil jsem se s pánem v autě komunikovat. Byl celý od krve, ale při vědomí. Instinktivně se chtěl dostat z auta ven, ale při bouračce se dveře zkřížily tak, že nešly otevřít,“ líčil dramatické okamžiky.

Automobil v tu chvíli stále doutnal: „Pořádný hasicí přístroj jsme získali až od hlídky policie, která jela okolo. Tím jsme požár dohasili. Hasicí přístroj sice není součástí povinné výbavy, ale řidiči by ho měli mít. Já osobně hasičák od toho dne v autě vozím,“ dodal mladý zachránce, který se zraněným mužem zůstával po celou dobu v kontaktu.


Nehoda z loňského léta na silnici mezi obcemi Římov a Plav, kde narazil osobní automobil Audi 80 do stromu a začal hořet. Nárazem se zaklínily dveře řidiče, který se tak nemohl dostat ven. Foto: Policie ČR

Velké díky patří podle Jirky i dalším svědkům nehody: „S ostatními, kteří pomáhali, jsme se dohadovali, jestli řidiče zkusíme vyndat ven dveřmi u spolujezdce. To jsme ale rychle zavrhli, protože jsme nevěděli, jaká má zranění, abychom mu tím ještě více neublížili. Potom k nám přiběhl další člověk, který jel okolo, shodou okolností pracovník záchranné služby. Nakonec převzal hlavní péči, než přijela záchranka a hasiči,“ vzpomínal po půl roce oceněný student vysoké školy. Dopravní policisté se formou výzvy snažili svědky, kteří se také na záchraně řidiče podíleli, najít. Nikdo se však nepřihlásil.

Hasiči následně celou situaci převzali, zraněného bylo nutné z automobilu vyprostit pomocí hydraulického zařízení. Pracovníci zdravotnické záchranné služby zhodnotili, že řidiči život zachránilo to, že byl připoutaný. Kromě Jana Jirky a jeho kamaráda se do záchrany zapojili i další svědci. Podle studenta záchranka přijela asi za patnáct minut. „Když se to řekne, čtvrthoďka není nic. Ale pro mě to byla neskutečně dlouhá doba," tvrdil. 

Poprvé se setkali až při předávání titulu Gentleman silnic

Janu Jirkovi se i po nehodě stále honilo hlavou, zda je řidič z havarovaného auta v pořádku: „Zajímal jsem se o jeho zdravotní stav, ale informace jsem dostal až spolu s návrhem na ocenění Gentleman silnic. Dozvěděl jsem se, že měl rozdrcené nohy a zlomené čelisti,“ podotkl student. Zachránce a zachráněný se společně setkali poprvé až při předávání titulu Gentleman silnic.

„Uzdraveného jsem ho skoro nepoznal. Neustále mi děkoval. Měl slzy v očích. A přiznám se, že i já jsem byl na měkko. On i jeho manželka byli pochopitelně moc rádi. Prý mají chatu v Římově. Pozvali mě tam, ať se kdykoliv stavím,“ přiznal mladík.

V havarovaném autě šlo o život devětapadesátiletému Antonínu Bebrovi z Velešína, který si z těžké nehody nepamatuje vůbec nic. Neví, proč a co se vlastně stalo. Naštěstí. V rozbitém obličeji měl horní čelist vpáčenou dovnitř a dolní ven, prodělal dvě operace rozmačkané nohy. „Kdyby Jan to auto neuhasil, tak jsem tam pravděpodobně zůstal. Měl jsem kliku, že jel okolo," konstatoval muž, který tak bude slavit narozeniny dvakrát do roka. „Já jsem se fakt podruhé narodil," dodal.

Antonína Bebra těšilo, že u jeho havárii byl někdo, kdo se nebál pomoct. To ho zachránilo. Podle policejního mluvčího Milana Bajcury, se mohlo havarované auto celé rychle vznítit a mohlo dojít k výbuchu. „Je třeba myslet na to, abych neohrozil svůj život, i v takových situacích,“ podotkl mluvčí s tím, že mladík prokázal obrovskou odvahu a pohotovost. „Znám auta a věděl jsem, že se to může stát, ale to, že musím tomu řidič pomoct, zachránit ho, to prostě bylo silnější,“ řekl Jan Jirka.

Gentleman silnic Jan Jirka z Českých Budějovic s Antonínem Bebrem, kterého zachránil.

„Poděkovat je možné třeba za otevření dveří, ale za záchranu života? Ten mladý hrdina by si zasloužil daleko víc. Jan je dobře vychovaný a vedený k tomu, že má-li někdo potíže, má pomoci. Jsme mu všichni moc vděční. Jan je opravdový Gentleman silnic, manžel měl obrovské štěstí v neštěstí, že potkal právě tak skvělého mladého muže,“ uvedla na adresu zachránce se slzami v očích Věra Bebrová, manželka muže, který havaroval. „Velký dík patří i českobudějovické nemocnici, traumatologickému centru a lékařce oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie Soně Neumannové. Manžela vrátili zpátky do normálního života," vyzdvihla.

Jan Jirka tvrdí, že mnozí lidé říkají, že by si nevěděli rady, kdyby se dostali mezi prvními k vážné nehodě. Podle něj to vše ale člověku nějak automaticky naskočí a člověk prostě jedná. I když je mu jasné, že kdokoliv může mít jakýkoliv blok. „V žádném případě bych nikoho za to neodsuzoval. Někdo se třeba bojí, že zraněnému ublíží. To se stává často. Dalším blokem je pochopitelně krev. Ani já ji nemám rád, ale v tu chvíli jsem na krev nemyslel. V hlavě jsem měl jediné, že tomu řidiči musím pomoct," dodal student.

Jan Jirka je šestým jihočeským Gentlemanem silnic

Jan Jirka má k autům sám hodně blízko. I přestože už dokončil gymnázium, nyní studuje Vyšší odbornou školu, Střední průmyslové škole automobilní a technické v Českých Budějovicích. V budoucnu by se prý rád věnoval třeba servisu aut. Milovníka vozidel ale štve, kolik životů na silnicích rok co rok zbytečně vyhasne. „Lidé se nesoustředí na řízení, rozptylují se telefonem, psaním smsek a podobně. Jezdí zbytečně rychle, agresivně, ohrožují ostatní. Řidiči jsou hodně bezohlední. Ovšem neříkám, že úplně všichni," uvedl mladý muž, pro kterého ocenění hodně znamená.

Na ocenění Gentleman silnic Jana Jirku nominoval jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. „Chceme tímto motivovat další. Bohužel ne vždy totiž je to tak, jak má být. Praxe nám přináší i to, že lidé jedou kolem nehody, udělají si fotky, hodí je na sociální sítě, ale nezastaví a nepomohou," vysvětlil Milan Bajcura.

Českobudějoický vysokoškolák Jan Jirka za pohotový zásah a péči o zraněného po vážné dopravní nehodě získal 131. titul Gentleman silnic. Ty se v České republice udělují od roku 2004. Jan Jirka je šestým Jihočechem, který ocenění získal.

Jižní Čechy mají šestého Gentlemana silnic

Čtvrtek, 8. února 2018, 01:10

Nehoda se stala loni v létě na silnici mezi obcemi Římov a Plav, kde narazil osobní automobil Audi 80 do stromu a začal hořet. Nárazem se zaklínily dveře řidiče, který se tak nemohl dostat ven. Pomohl mu statečný student Jan Jirka.
Nehoda se stala loni v létě na silnici mezi obcemi Římov a Plav, kde narazil osobní automobil Audi 80 do stromu a začal hořet. Nárazem se zaklínily dveře řidiče, který se tak nemohl dostat ven. Pomohl mu statečný student Jan Jirka.

Štítky Gentleman silnic, nehoda, zachránce, silnice, Jan Jirka, České Budějovice, havárie, Plav, ocenění, Audi 80, Soňa Neumannová, Policie České republiky, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Mladý Gentleman silnic z Budějc pomohl řidiči hořícího auta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.