Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tradiční masopustní koleda se vrací na budějcké náměstí

Již po osmadvacaté požádají v úterý 13. února v 16 hodin koledníci primátora Českých Budějovic o povolení k masopustnímu koledování ve městě. Po slavnostním obřadu se koledníci vydají do budějckých ulic. Na doprovodný program mohou lidé zajít do Kulturního domu Slavie, kde bude hrát Šumavanka.

„Koledníci se po předání glejtu na základě „řádného vysvětlení“ žadatelů o udělení městského privilegia a vzdání úcty představitelům města zatančením masopustních koleček, vydají na svou obchůzku městem,“ upřesňuje Marcela Macková.

Budějčáci tak budou mít opět možnost vidět typické jihočeské koledy tak, jak je ještě mohou znát z terénu. Vidět bude růžičková koleda z Doudleb a mečová v podání mužské i ženské části Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit. Program bude doplněný o dětské koledníky z Ločenic a koledníky folklórních souborů Furiant a Úsviťáček. 

Rozloučení s masopustním obdobím se bude letos konat od 18:30 do 22:00 v Kulturním domě Slavie, kde si návštěvníci zatančí při dechové hudbě Šumavanka, pobaví se s koledníky a seznámí se s dalšími masopustními zvyky, na které není při vlastní masopustní koledě dost času.

„Veškeré dění spojené s masopustními obchůzkami se bude odehrávat ve vnitřním prostoru náměstí Přemysla Otakara II. a chodnících přilehlých ulic. A i když o masopustě platí jakýsi nepsaný zákon, že „mnohé jest dovoleno, trpěno a tolerováno“, žádáme řidiče o zvýšenou pozornost a opatrnost při průjezdu centrem města,“ doplnuje mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Součástí jihočeských masopustů vždy byli a jsou  dělostřelci a jejich nepřeslechnutelná děla. Město tak žádá diváky i obyvatele, aby respektovali tento tradiční masopustní hluk.

Autoři | Foto Matěj Večeřa

Štítky masopust, koleda, náměstí, České Budějovice, vánoční koledy, Přemysl Otakar II., Doudleby, Ločenice, kulturní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční masopustní koleda se vrací na budějcké náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.