Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Biskupství zrenovuje poutní areál v jihočeském Římově. Opravy vyjdou na 98 milionů

Vláda ve středu 31. ledna rozhodla o prohlášení dalších národních kulturních památek. V Jihočeském kraji jsou to poutní areály v táborských Klokotech s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a v Římově na Českobudějovicku s kostelem svatého Ducha a loretánskou kaplí.

V kraji je tak nyní 40 těchto památek. Římovský areál s barokní křížovou cestou chce českobudějovické biskupství do roku 2022 opravit téměř za 100 milionů korun, vzniknou i kopie ukradených soch. Farnost v Klokotech by chtěla přilákat více poutníků.

„Je to především prestižní záležitost, výběr těch nejlepších architektonických skvostů. A praktický rozměr je, že se můžou na národní kulturní památky čerpat evropské dotace. V případě Římova to přispělo, že se budou vyrábět kopie původního vybavení kaplí,“ řekl ředitel památkářů v Českých Budějovicích Daniel Šnejd.

Na římovské pašijové cestě s 25 zastaveními jsou barokní kapličky prázdné. Po krádežích v 90. letech a na začátku 21. století se soch dochovala asi polovina. Část je v ambitech přístupná při nedělní mši, část uložená v Borovanech. Sochy zůstaly jen u tří zastavení včetně Kalvárie. „Kaple jsou prázdné, obsah sdělení, převyprávění příběhu - proto poutní místa vznikala - teď chybí,“ řekl Šnejd. Vedoucí památkového oddělení z biskupství Jiří Vácha řekl, že bez soch pozbývá cesta smyslu pro poutníky a stává se z ní jen skanzen.

Biskupství chce římovský areál do roku 2022 opravit, začne letos na podzim. Z programu IROP má přislíbeno 98,5 milionu, spoluúčast je podle mluvčího biskupství Miroslava Bíny pět procent. V hlavním areálu se opraví střechy, fasáda, výmalba interiérů i oltář a zpovědnice. „Do všech kaplí by se měly vrátit sochy nebo iluzivní malby toho, co tam původně bylo,“ přiblížil vedoucí stavebního oddělení biskupství František Mrosko.


Zdroj: www.klokoty.cz

Poutní areál v Klokotech by mohl nyní přilákat více poutníků. Areál vznikl v místě bývalého gotického kostela poblíž místa, kde se ve 13. století údajně zjevila pastýřům Panna Marie. U kaple, místa zjevení, končí křížová cesta se 14 zastaveními. Areálu, jejž vystavěli benediktýni v 18. století, dominuje jednolodní kostel, zahrnuje i ambity se sedmi barokními lunetovými obrazy. „Klokoty jsou jako poutní místo kouzelným místem, kde člověk může načerpat pokoj, ztišit se, působí blahodárně na duši i na tělo. Když to bude národní kulturní památka, přijde sem třeba ještě víc lidí. Zakusí něco, co nás přesahuje, dotyk nebeského,“ řekl administrátor farnosti Jiří Můčka.

Ročně se zde odehrají desítky svateb i koncerty. Loni skončila oprava kostelní lodě. V Jihočeském kraji je nyní 40 národních kulturních památek, například zámky Hluboká, Český Krumlov, koněspřežka, Rožmberská rybniční soustava i vodní mlýn Hoslovice.

Foto By Zdeněk Kubeš (Own work) via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky památky, Římov, Klokoty, potní místo, oprava, biskupství, kostel, kaple, Nanebevzetí Panny Marie, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Panna Marie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupství zrenovuje poutní areál v jihočeském Římově. Opravy vyjdou na 98 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.