Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po odstranění unikátního kluziště kolem Samsonovy kašny zůstala zvlněná vzácná dlažba

Zvlněná historická dlažba zůstala na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích po odstranění unikátního kluziště kolem Samsonovy kašny, po kterém se od loňského 9. prosince do letošního 6. ledna projely tisíce bruslařů. Všichni nyní čekají, jestli se vzácná keramická dlažba sama srovná.

Podle náměstka českobudějovického primátora Petra Podholy se situace opakuje. „Už v minulých letech se podobně zvlnění objevilo po demontáži kluziště, které bylo, byť v jiné podobě, také součástí adventních trhů na náměstí Přemysla Otakara II. Ale vždy se dlažba samovolně narovnala. Předpokládáme, že když tomu tak bylo opakovaně, stejný proces nastane i tentokrát, a dlažba se k jaru samovolně srovná," uvedl náměstek Podhola.

Proto město počká do jara a teprve poté učiní případné závěry. „Máme s pořadatelem adventních trhů a kluziště, agenturou Art4Promotion, uzavřenou smlouvu, ve které se mimo jiné píše, že musí plochu předat ve stejném stavu, v jakém ji převzal. Náměstí jsme tak zpět převzali s výhradou, že se počká do jarních měsíců," dodal Podhola.

Podle náměstka ke zvlnění dochází možná kvůli povětrnostním podmínkám, mohlo dojít k namrznutí nějakého podloží. Možná se dlažba vždy zvlní kvůli zátěži. 


Kluziště kolem Samsonovy kašny. Téměř 600 metrů čtverečních velká ledová plocha ve tvaru osmiúhelníku tvořila srdce adventních trhů. Projet se na bruslích na dotek samotného velkého Samsona patřila k nejvyhledávanějším zážitkům adventu roku 2017 a novoročních dnů až do Tří králů. 

Stávající podobu budějckého hlavního náměstí navrhl významný architekt Pavel Janák, a díky němu tak plochu pokrývá vzácná keramická dlažba. Takzvaná Šatovská dlažba je na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. od roku 1939. České Budějce ale v současné době nedisponují ani jednou originální náhradní dlaždicí. A dnes v České republice neexistuje výrobce, který by tuto atypickou dlažbu vyráběl. 

„Ty, co jsou na náměstí, jsou jediné, které máme. I proto nás v budoucnu určitě čeká debata, jaká by měla být budoucí podoba dlažby. Určitě o tom budeme diskutovat s památkovým ústavem, protože ten se k tomu také musí vyjádřit, aby nám řekl, jaké jsou limity a možnosti, jaká by měla a mohla být budoucí podoba dlažby na náměstí," vysvětlil Podhola. Ten zároveň připomněl, že zub času se na dlažbě v jádru města už pochopitelně dost podepsal.

Ovšem případná nová podoba dlažby je hudba budoucnosti. Nyní město, památkáři i provozovatel adventních trhů a kluziště především čekají, zda se na jaře vzácné dláždění na náměstí Přemysla Otakara II. opět samovolně srovná. 

Štítky dlažba, náměstí, kluziště, České Budějovice, kašna, Přemysl Otakar II., Náměstí Přemysla Otakara II., advent, Pavel Janák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po odstranění unikátního kluziště kolem Samsonovy kašny zůstala zvlněná vzácná dlažba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.