Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Majitel českobudějovické slévárny dluží zaměstnancům tři miliony korun

Ukrajinská firma SCB Foundry, majitel českobudějovické slévárny, dluží zaměstnancům mezi 2,3 až třemi miliony korun na platech. Firma ukončila loni v červnu výrobu a propustila všech asi 90 zaměstnanců. Bývalý výrobní ředitel Josef Sviták podal insolvenční návrh k Okresnímu soudu v Českých Budějovicích, soud ale zatím nerozhodl.

SCB Foundry, která vlastní slévárnu od roku 2007, se kvůli dramatickému poklesu zakázek dostala do krize a zastavila výrobu. Většina zaměstnanců byla již před květnem minulého roku několik měsíců doma a pobírala 60 procent výdělku. Jednání o určení insolvenčního správce bylo podle předsedy odborů ve slévárně Stanislava Mareše u soudu v Českých Budějovicích loni 5. prosince.

„Soudce nerozhodl, bylo to odloženo. Nic se nevyřešilo, splatili (SCB Foundry) jen dluh u úřadu práce 4,5 milionu korun a vyplatili bývalého ředitele pana Svitáka, aby ho umlčeli a aby v tom nemohl pokračovat. Ale pokračovat bude kolega. Podle mě budeme muset podat ten insolvenční návrh znovu, protože soudce nějak nekoná, a to je problém,“ řekl Mareš, podle kterého vedení firmy dlouhodobě nekomunikuje ani se zaměstnanci.

Firma, ve které ještě před pěti lety pracovalo asi pět set zaměstnanců dluží mzdy asi 90 lidem od půlky května, kdy většina z nich dostala poloviční výplatu. „Někomu dluží měsíc, někomu dvouměsíční, někomu tříměsíční, neuměli jsme to přesně spočítat, je to mezi 2,3 až třemi miliony korun,“ řekl Mareš. Většina bývalých zaměstnanců má novou práci, podle Mareše jen asi tři nebo čtyři hledají práci a šest nebo sedm je ve stavu dlouhodobě nemocných.

Zdroj ČTK

Štítky SCB Foundry, slévárna, České Budějovice, SCB Foundry, a.s., Stanislav Mareš, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel českobudějovické slévárny dluží zaměstnancům tři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.