Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Titul Historické město roku mají v jižních Čechách Slavonice

Titul Historické město roku získaly v jižních Čechách Slavonice na Jindřichohradecku. Malá Telč, jak se městu s 2500 obyvateli přezdívá, postupuje do celostátního kola soutěže, kterou od roku 1994 vyhlašuje ministerstvo kultury a jejíž vítěz bude vyhlášen v dubnu.

Slavonice byly díky svým památkám navrženy na zápis do Seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO. 

Slavonice zvítězily nad Prachaticemi, Třeboní a Českými Budějovicemi. V historickém centru města je dochovaný soubor měšťanských domů, jež jsou cenné především díky sgrafitovým fasádám a sklípkovým klenbám. „Díky programu regenerace jsme v roce 2017 získali na obnovu památek dotace ve výši téměř 2,5 milionu korun,“ uvedl starosta města Hynek Blažek.

Loni skončily Slavonice v regionálním kole druhé. Dvakrát získaly v poslední době titul Památka roku: v roce 2015 za restaurování sgrafitové fasády domu čp. 520, v roce 2014 díky obnově hřbitovní kaple sv. Kříže. V městské památkové rezervaci je 59 kulturních památek, žádná není v havarijním stavu. Loni město opravilo 11 památek, v pěti případech šlo o restaurování, což je podle ředitele českobudějovických památkářů Daniela Šnejda na tak malé město výjimečné.

Na dalších místech krajského kola soutěže skončily Prachatice, Třeboň a České Budějovice. Jak připomněl starosta Prachatic Martin Malý, toto město zvítězilo v krajském kole šestkrát a v roce 2003 získalo titul Historické město roku. Na jeho území je 135 nemovitých kulturních památek, jen jedna v havarijním stavu. Loni město dalo na obnovu památek 4,7 procenta z rozpočtu, jehož výdaje byly 228 milionů korun.

Třeboň, jež získala titul Historické město roku v roce 1997, eviduje 87 nemovitých kulturních památek, z toho tři národní kulturní památky - Rožmberská rybniční soustava, areál augustiniánského kláštera s kostelem a areál třeboňského zámku a Schwarzenberské hrobky.

Titul Historické město roku dostaly jako první v roce 1995 Svitavy na Pardubicku. Vítězové krajských kol obdrží 100 tisíc korun, vítěz celostátního kola soutěže milion korun.

Foto slavonice-mesto.cz | Zdroj ČTK

Štítky Historické město, soutěž, Slavonice, Jihočeský kraj, Ministerstvo kultury České republiky, Telč, okres Jindřichův Hradec, Prachatice, Třeboň, České Budějovice, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul Historické město roku mají v jižních Čechách Slavonice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.