Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vojenským pochodem na Šumavě mohou lidé uctít památku obětí druhé světové války

Strakoničtí vojáci již pátým rokem organizují dálkový pochod s názvem Military Death March. Chtějí díky němu připomenout a uctít památku žen a dívek, jež zahynuly během pochodu smrti, který vyšel koncem ledna 1945 z koncentračního tábora Grünberg a skončil 4. května téhož roku ve Volarech na Šumavě.

Hlavními organizátory pochodu, který odstartuje v pátek 6. dubna z autokempu Vodník ve Vimperku, jsou kapitán Lukáš Perný a nadrotmistr Jaroslav Nábělek z 252. protiletadlového raketového oddílu. „Každý účastník absolvuje část trasy, kterou byly ženy nucené ujít během pochodu smrti. Zastaví se na místech, kde tyto nevinné ženy a dívky umíraly – vysílením, hladem nebo byly bez důvodu zastřeleny,“ uvádí organizátoři. 

S přípravou akce jim pomáhají jejich kolegové, zejména z druhé baterie 252. protiletadlového oddílu. Pochod vojáci organizují ve svém volném čase, nad rámec služebních povinností. 


Pochod si za dobu své pětileté existence získal velkou oblibu i u civilní veřejnosti.

Vojenský pochod Military Death March nabízí tři druhy tras. Kategorie „Extreme“ má několik zvláštností a liší se tak od jiných dálkových pochodů, pořádaných na našem území. Tou první je možnost volby vlastní trasy. Účastníci musí projít všemi kontrolními body do dvaceti čtyř hodin od zahájení pochodu. V jakém pořadí body projdou, jestli absolvují trasu v kuse či využijí možnost spánku, je zcela na nich. Odhadovaná trasa, která vede přes šumavské vrcholky, činí sedmdesát čtyři kilometrů.

Druhou zvláštností je start v noci. „Záměrně jsme vybrali dvaadvacátou hodinu, aby účastníci přešli noc v plné síle a eliminovali jsme tak hrozbu zranění,“ vysvětluje kapitán Perný s nadrotmistrem Nábělkem. Pochod ztěžuje i to, že účastníci nedostanou žádnou mapu. Cestu si tak musí nastudovat předem. 

Nejdelší trasa měří přes sto kilometrů

Lidé, kteří se chtějí připojit k pietní vzpomínce, ale tyto podmínky jsou pro ně příliš náročné, se mohou přihlásit do kategorie „Walking“. Ta startuje v sobotu ráno, nemá žádný časový limit a délka trasy nepřesáhne třicet kilometrů. 

„Kdo by měl pocit, že pro třicet nebo sedmdesát čtyři kilometrů nemá cenu nás navštívit, může zdolat pochod v kategorii „Extreme Walker“. Stejně jako v kategorii „Extreme“ se startuje v noci. Celková délka trasy ale činí přes sto kilometrů. Je vhodná zejména pro pokročilé účastníky, kteří mají již něco za sebou,“ upozorňují organizátoři akce.

Účastí na pochodu pomůžete

Registrační příspěvky od účastníků pokrývají nejen náklady na akci, nýbrž slouží i pro dobrou věc. Část peněz organizátoři předávají městu Volary na obnovu zdejšího hřbitova, kde je pochováno devadesát pět žen a dívek, jež zahynuly během zmíněného pochodu smrti v roce 1945. Sponzorskými dary vojáci podporují také různá jihočeská sociální zařízení jako například dětské centrum, azylový dům, dětský domov či domov dětí a mládeže. 


Účastníci pochodu v kategoriích „Extreme“ a „Extreme Walker“ startují večer ve dvaadvacet hodin.

Vojenský pochod Military Death March si za dobu své pětileté existence získal velkou oblibu. Účastní se jej nejen vojáci, nýbrž i policisté, hasiči a příslušníci dalších bezpečnostních složek. Své příznivce si našel i mezi civilní veřejností, výjimkou nejsou ani zahraniční účastníci. V loňském roce se pochodu zúčastnila více než tisícovka lidí. „Abychom byli schopni přinášet každý rok něco nového, připravili jsme sadu čtyř pamětních medailí pro každou kategorii. Při každém pátém a desátém ročníku budou navíc vydávány speciální pamětní medaile,“ slibuje kapitán Lukáš Perný a nadrotmistr Jaroslav Nábělek. 

Lidé, kteří by se chtěli zúčastnit pochodu, se musí zaregistrovat nejpozději do 2. března 2018 prostřednictvím internetových stránek, kde zároveň naleznou další informace o této zajímavé akci.

Autoři | Foto archiv organizátorů pochodu

Štítky pochod, památka, vojáci, Military Death March, Šumava, druhá světová válka, smrt, Lukáš Perný, Volary, Grünberg, Vimperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Pro podobné akce a nejen tyto asi nemáme českou slovní zásobu? Nebo už nejsme v České republice?

Středa, 31. ledna 2018, 10:20Odpovědět

Vojenským pochodem na Šumavě mohou lidé uctít památku obětí druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.