Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Teplárna v Budějcích přistaví šest kilometrů horkovodů. Tím sníží náklady na palivo a emise

Síť horkovodů v Českých Budějovicích se během letošního a příštího roku prodlouží o dalších 6,2 kilometrů. Celkem tak bude měřit už 30 kilometrů. Počítá s tím podnikatelský plán budějcké teplárny. Investice vyjdou na 300 milionů korun, zlevnit je mohou evropské dotace.

Z evropských dotací by mohla elektrárna pokrýt až 30 procent ceny, tedy 90 milionů korun. Loni na tyto práce teplárna z dotací získala celkem 77 milionů korun.

„Moderní distribuční systém nahradí už nevyhovující parovody ve čtvrtích Suché Vrbné a Havlíčkova kolonie. Zhruba 900 metrů pak bude zcela nových a na dálkové vytápění napojí vznikající bytový komplex v ulici Na Zlaté stoce ve čtvrti Čtyři Dvory,“ vysvětluje Martin Žahourek, člen představenstva teplárny.

Investice opět významně sníží náklady na palivo, protože díky poklesu ztrát tepla v sítích se ho spálí podstatně méně. Celkem se tak, díky všem těmto opatřením a souvisejícím provozním optimalizacím, uspoří přes 200 terajoulů tepla ročně. Tím objem vyprodukovaných emisí klesne zhruba o 140 tun ročně.  

Práce budou probíhat zpravidla mimo topnou sezonu, tedy hlavně v letních měsících. Prvním na řadě je dokončení čtyřsetmetrového horkovodního propoje Dvořákova – Mánesova – Novohradská, který spojí současný horkovodní systém města se zdrojem v Novohradské ulici. Součástí prací bude také odbočka z páteřního vedení pro navazující horkovod do Suchého Vrbného. Ten bude měřit 3528 metrů a povede většinou v trase dnešního parovodu. 

Horkovod do Havlíčkovy kolonie bude měřit 1382 metrů a po vyvedení z teplárny povede ulicemi Vrchlického nábřeží, Polní, Luční, Čechova, Budovcova a Roháče z Dubé. 

Rozsáhlý horkovodní systém bude nově napájen horkou vodou přímo ze zdroje umístěného v areálu teplárny na Novohradské ulici. Zde proto bude během letošního roku postavena nová horkovodní stanice s výkonem až 60 megawat.

Autoři

Štítky horkovody, teplárna, oprava, České Budějovice, Suché Vrbné, Havlíčkova Kolonie, Zlatá stoka, Čtyři Dvory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna v Budějcích přistaví šest kilometrů horkovodů. Tím sníží náklady na palivo a emise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.