Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město Český Krumlov vyzývá obyvatele k nahlášení závad pomocí mobilní aplikace

​V trendu nárůstu moderních technologií, které usnadňují komunikaci a spolupráci obyvatel se samosprávou, pokračuje město Český Krumlov i v novém roce. Nejnovější inovací prošla webová aplikace na hlášení závad, kterou obyvatelé využívají k rychlému sdělení poruch a nedostatků ve městě. Navíc se způsob hlášení rozrostl o mobilní aplikaci, celý systém tak obyvatelé nově naleznou pod názvem „Hlášení závad – Dej tip“.

Aplikaci umožňující nahlášení závad na území města využívají obyvatelé Českého Krumlova od srpna roku 2013. „Od spuštění jsme přijali téměř třináct set hlášení, nejvíc podnětů se týká výtluků na silnicích a chodnících, poškozených laviček, kontejnerů nebo nefunkčního veřejného osvětlení,“ vyjmenovává nejčastější oblasti závad tajemník městského úřadu Radim Rouče.

Modernizovaný systém nově nabízí zaslání hlášení neboli „tipu“ dvěma způsoby – prostřednictvím moderní mapové aplikace dostupné v rámci webového prohlížeče, nebo s využitím mobilní aplikace. Uživatelé mohou zasílat tipy formou fotografie s doplňujícím komentářem upozorňujícím na závady.

Závady jsou na základě zadané kategorie automaticky přiřazeny odborům a odpovědným pracovníkům městského úřadu, kteří je dále řeší. Stav jednotlivých hlášení – tipů je v systému průběžně aktualizován dle fáze řešení.

„Aplikace slouží k řešení drobnějších problémů, nikoliv ke sběru podnětů dlouhodobého, strategického rázu, nebo řešení nákladných, komplexních akcí typu rekonstrukce ulic a podobně,“ vysvětluje Radim Rouče.

Jak na to

Mapová aplikace umožňuje odeslání hlášení v několika snadných krocích; uživatel označí místo v mapě, vybere kategorii závady, doplní popis a případně nahraje fotografii poškozené věci. Pak už stačí jen zadat kontrolní kód pro ověření.

Chytrá aplikace umožňuje i zobrazení již nahlášených závad včetně informace o stavu a průběhu jejich řešení. Hlášení je možné filtrovat nejen podle stavu a kategorií, ale i podle času nahlášení. Také je možné zobrazit závady jen v určitém zvoleném území města. Další zajímavou funkcionalitou je možnost exportu hlášení do formátu CSV.

Webová mapová aplikace je k dispozici na Dej tip Český Krumlov. Mobilní aplikace je dostupná pro chytré telefony s operačním systémem Android, iOS nebo Windows. Ke stažení je zdarma na Google Play (pro Android), App Store (pro iOS) nebo ve Windows Store (pro Windows Phone) pod názvem „Hlášení závad – Dej tip“. Samotná práce s aplikací je opět velmi intuitivní. Po spuštění umožní problém vyfotografovat, určit polohu místa, zařadit do příslušné kategorie, doplnit popis a odeslat. Tipy jsou odesílány anonymně, jméno ani telefonní číslo se nezobrazuje.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky mobilní aplikace, telefon, tip, Český Krumlov, Android, Microsoft Windows, iOS, Google Play, Windows Phone, App Store, Windows Store

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Český Krumlov vyzývá obyvatele k nahlášení závad pomocí mobilní aplikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.