Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Už jen do středy mohou obce žádat o příspěvek 150 tisíc korun na stromy

Už jen do středy mohou města a obce žádat Nadaci ČEZ o příspěvek až 150 tisíc korun na výsadbu stromů. Uzávěrka pro jarní kolo výsadby je 31. ledna. Žádosti se podávají prostřednictvím online formuláře na webových stránkách Nadace ČEZ.

Obnovit původní ráz krajiny nebo oddělit rušnou silnici od obytné části. To jsou příklady nejčastějších důvodů, proč je stále mezi obcemi zájem o výsadbu zeleně. Navíc dvakrát ročně mají šanci získat od Nadace ČEZ příspěvek až 150 tisíc. Ten dokáže pokrýt výsadbu až několika desítek různých stromů. V celostátním grantovém řízení jsou pravidelně úspěšná i jihočeská města a obce.

Například v závěru loňského roku vysázeli za grant Nadace ČEZ 74 stromů v Hluboké nad Vltavou. „V tomto případě jsme sice obnovovali historii, každopádně výsadba novým stromů je velmi potřebná. I kvůli bezpečnosti musíme přestárlé stromy pokácet a nahradit je novými. A jsme vděčni za jakoukoli pomoc, v tomto případě přišla od Nadace ČEZ,“ poznamenal před časem starosta města Tomáš Jirsa.

V Tučapech u Soběslavi zvýšily loni v listopadu nové stromy bezpečnost dětí v blízkosti základní a mateřské školy.  Nově vysazené habry vystřídaly dosavadní třicet let staré jeřabiny, které už představovaly nebezpečí pro děti i dospělé. Navíc habry zde posloužily i jako bariéra proti prachu z přilehlé komunikace a útočiště pro ptactvo.

V loňském roce proběhla výsadba celkem ve 45 obcích v ČR, k nejčastějším a nejoblíbenějším druhům patřily ovocné stromy a lípy. „Ze strany žadatele by mělo jít o výsadbu původních druhů dřevin v podobě alejí a stromořadí, které slouží jako bariéra proti větru a prachu. Dále liniovou výsadbu stromů u veřejných budov či obnovu zeleně na mezích pro možnost hnízdění ptáků. Podpora se týká i výsadby galeriové zeleně podél vodotečí a návesních nádrží,“ přibližuje podporované oblasti Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

O schválení grantové žádosti rozhodne správní rada nadace. Finanční spoluúčast obcí není vyžadována, jednou z hlavních podmínek je, že stromy musí být vysazeny do konce letošního roku.

Města a obce, které lednový termín nestihnou, budou mít příležitost zažádat si o grant, na podzimní výsadbu v druhém kole od 1. června do 31. července. Veškeré potřebné informace o grantovém řízení Stromy, pravidla i formulář najdou zájemci na stránkách Nadace ČEZ: http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/stromy.html.

Štítky ČEZ, Nadace ČEZ, stromy, podpora, strom, Tomáš Jirsa, Hluboká nad Vltavou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už jen do středy mohou obce žádat o příspěvek 150 tisíc korun na stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.