Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský vodárenský svaz chystá letos hned několik investic a oprav za 120 milionů korun

Jihočeský vodárenský svaz hodlá letos vložit do investic a oprav svého vodohospodářského majetku až 120 milionů korun. Další akce za téměř 29 milionů má připravené v rezervě. Oprav se tak dočká například vodojem Svatá Anna nebo hlavní přivaděč surové vody z římovské vodní nádrže.

„Prioritou je příprava obnovy hlavního přivaděče surové vody z římovské vodní nádrže do úpravny Plav a navazujících dálkových řadů. Hlavně těch, zásobujících naše největší odběratele jako je třeba Táborsko,“ vysvětluje Antonín Princ, ředitel a předseda představenstva Jihočeského vodárenského svazu (JVS).

Téměř 26 milionů korun bude stát rekonstrukce vodojemu Svatá Anna, přes který se zásobuje Táborsko. Sanací projdou nádrže, technologie, venkovní rozvody i obslužné komunikace. Nepotřebné objekty se zbourají, naopak se přistaví nová armaturní komora. 

Na sedmnáct milionů korun vyjde například pořízení a instalace nového potrubí u Veselí nad Lužnicí, které zde zatím řeky Lužnici a Nežárku překonává po mostní konstrukci. Nově to bude pomocí „shybek“ přes dna obou toků. Tím se předejde jejich možné destrukci při mimořádných událostech, jako jsou extrémní povodně. Dalších osm milionů má stát nová shybka pod řekou Otavou u Čejetic na Strakonicku. 

Mezi investičními akcemi je například i stavební úprava řadu Netřebice – Kaplice náraží za 6,7 milionů korun, kde se staré ocelové potrubí nahradí novým, nebo kilometrová přeložka vodovodu v Markvarticích za 6,5 milionů korun. Ta je zčásti vyvolaná i budoucí stavbou silnice R3 v této části Českokrumlovska. 

Na Českobudějovicku vodárenský svaz soustřeďuje pozornost na obnovu sedmikilometrového přívodního řadu surové vody Římov – Plav. Ta je rozdělena do tří etap a během dalších let vyjde na stamiliony korun. První nejsložitější etapa zahrnuje stavbu nového dvoukilometrového řadu. Zatím se ale nedaří nalézt shodu s několika majiteli pozemků v zátopovém pásmu řeky Malše, kudy má nový řad vést.  Na podobné problémy svaz naráží i na pětikilometrovém úseku Římov – Doudleby, který je zahrnut do třetí etapy. Cílem tedy je letos tyto projekty především administrativně připravit.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský vodárenský svaz, investice, úpravy, Svatá Anna, Antonín Princ, Plav, okres Tábor, Římov, Veselí nad Lužnicí, Lužnice, Nežárka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský vodárenský svaz chystá letos hned několik investic a oprav za 120 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.